Ziekenhuiscijfers zijn nog gunstig

Kuipers: 'Het gaat heel hard, besmettingen kunnen oplopen tot wel 100.000 per dag'

17 januari 2022 16:59 Aangepast: 17 januari 2022 17:03
Minister Ernst Kuipers Beeld © ANP

Volgens minister Ernst Kuipers gaat het nu razendsnel met de besmettingen en kan het aantal oplopen tot wel 100.000 per dag. Maar de ziekenhuiscijfers zijn nog altijd gunstig. "Tot en met gisteren daalde het aantal opnames, vandaag zien we voor het eerst een lichte stijging", zei de minister van Volksgezondheid zojuist. Maar er is nog geen reden tot zorg.

Opnieuw is een recordaantal mensen positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde vandaag 42.472 gevallen.  "En het aantal zal de komende dagen nog verder stijgen", zei Kuipers vandaag na een coronaoverleg.

Die enorme aantallen kunnen nog voor een piek in de ziekenhuizen gaan zorgen, vervolgde de minister. Hij noemde daarbij geen tijd.

Belangrijk

De komende week worden de ontwikkelingen in de ziekenhuizen nauwlettend in de gaten gehouden. Maar vooralsnog zijn de ziekenhuiscijfers gunstig volgens de minister. "De besmettingen zijn nu ruim drie weken heel hoog. Normaal zie je dat na zeven, tien dagen het aantal opnames in de ziekenhuizen toeneemt. Maar tot en met gisteren daalde het aantal opnames. Vandaag zien we voor het eerst een heel lichte stijging", zegt Kuipers. 

Maar het is echt nog een lichte stijging, benadrukte de minister. "Er is zeker nog geen sprake van een kentering. Daar is het ook nog veel te vroeg voor. De ziekenhuiscijfers zijn nog altijd gunstig."  De kans op een ziekenhuisopname is volgens onderzoeken die tot nu toe zijn verschenen een stuk kleiner dan met de deltavariant die hiervoor dominant was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo zit het met de nieuwe quarantaineregels, maar wat is het verschil met isolatie?

Nieuwe regels

Vanwege die enorme hoge besmettingen heeft het kabinet de quarantaineregels aangepast. Kuipers zei daar vandaag over: "Gemiddeld moeten er drie contacten per besmetting in quarantaine. Dat zijn zoveel mensen. Daarom hebben we besloten de regels veilig aan te passen", lichtte Kuipers het besluit toe.

Wie geboosterd is of korter dan 8 weken geleden een coronabesmetting heeft doorgemaakt en zelf geen klachten heeft, hoeft niet langer in quarantaine als je een nauw contact bent van een besmet persoon. De overheid heeft zojuist een nieuwe site gelanceerd over de nieuwe regels.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gooit Ernst Kuipers het coronabeleid om? 'Hij houdt niet van bullshit'

Volgende week meer duidelijkheid 

Het kabinet kondigde vrijdag versoepelingen aan voor het onderwijs, de winkels en de contactberoepen. Vanwege de onzekerheid rond de omikronvariant blijven de horeca en de culturele instellingen nog dicht. 

Op dinsdag 25 januari is er een nieuw weegmoment en wordt duidelijk of ook die sectoren de deuren weer kunnen openen.

Bekijk ook: 'Alles langer dichthouden beschadigt onze gezondheid ook'

'Alles langer dichthouden beschadigt onze gezondheid ook', zei minister Kuipers afgelopen vrijdag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore