1200 raadsleden

Bedreigingen en geweld tegen gemeenteraadsleden verdrievoudigd

16 januari 2022 21:35 Aangepast: 16 januari 2022 21:38
archieffoto van een gemeenteraadsvergadering in Rotterdam Beeld © ANP

Bedreigingen en geweld tegen gemeenteraadsleden zijn in een paar jaar tijd verdrievoudigd. Dat meldt de NOS na onderzoek in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. 15 procent van de respondenten geeft aan dat ze de afgelopen raadsperiode te maken kregen met bedreiging of geweld.

Het zou landelijk dan gaan om ongeveer 1200 raadsleden. Van hen zegt een kwart dat het hun functioneren heeft beïnvloed. In 2015 was dat nog 15 procent. De raadsleden hebben te maken met bedreigingen en intimidatie, en zelfs met doodsbedreigingen. Dat gebeurt per mail of brief, maar ook telefonisch en op straat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gemeenteraad Zeewolde stemt voor komst enorm datacenter Facebook

Bevredigend

Maar liefst 82 procent van de raadsleden vindt dat het werk minder leuk is geworden door het digitaal vergaderen.

Desondanks stelt driekwart van de zittende raadsleden zich opnieuw verkiesbaar voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart. Zij noemden het raadswerk heel bevredigend en werden dat omdat ze een bijdrage wilden leveren aan de samenleving.

Hoge werkdruk

Raadsleden zijn aan hun raadswerk gemiddeld 16 tot 20 uur per week kwijt, naast hun gewone baan. Oppositie voeren vergt gemiddeld meer tijd dan als je deel uitmaakt van een coalitiepartij.

Raadsleden stoppen vooral door de hoge werkdruk. Ook de slechte sfeer in de gemeenteraad kan een rol spelen of familie die druk uitoefent om ermee te stoppen. De helft van de mensen die stoppen is niet tevreden over het niveau van de raad.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore