'Spannend moment'

Rutte: er zijn grote onzekerheden, daarom kan niet alles tegelijk open

14 januari 2022 19:13 Aangepast: 14 januari 2022 20:15
Premier Rutte en minister Kuipers van Volksgezondheid. Beeld © ANP

Het is een spannend moment met per week 200.000 besmettingen door de omikronvariant, maar toch gaat het kabinet versoepelen. Dat zei premier Rutte zojuist tijdens de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen. "De druk neemt van alle kanten toe om maatregelen los te laten", zei de premier. "Maar er zijn grote onzekerheden en daarom kan niet alles tegelijk open."

Volgens het kabinet zijn we in een nieuwe fase van de pandemie beland. "Daardoor moeten we leren leven met het virus", zei minister Ernst Kuipers. De kersverse minister van Volksgezondheid benadrukte wel dat het virus steeds verandert.

Door de omikronvariant raken veel mensen besmet, maar het kabinet zegt een 'weloverwogen risico' te nemen met de versoepelingen. "Simpelweg omdat het moet", aldus Kuipers, verwijzend naar de maatschappelijke impact van de strenge regels

Versoepelingen

Vanaf morgen kunnen de winkels weer open tot 17 uur en wordt sporten weer toegestaan. Ook mogen de hogescholen en mbo's maandag weer open en kunnen de contactberoepen weer aan de slag, zoals de kappers.

De horeca en cultuursector blijven nog wel dicht.  De besmettingscijfers kunnen met dit nieuwe pakket  nog oplopen tot 80.000 per dag, zegt Rutte. Daarom wil het kabinet de horeca nu nog niet openen. Dinsdag 25 januari is er een nieuw weegmoment. 

Rutte snapt dat ondernemers daar moeite mee hebben. "Maar er moet gehandhaafd blijven worden. We kunnen niet allemaal onze eigen regels maken."

Nieuwe regels

De grootste verrassing is misschien dat mensen die een booster hebben gehad of dit jaar zijn hersteld van corona niet meer in quarantaine hoeven na contact met iemand die besmet is met het virus, mits ze geen klachten hebben. De nieuwe regels gaan per direct in.

De regels gaan ook gelden voor mensen met een cruciaal beroep, al moeten die zich wel regelmatig laten testen om naar hun werk te mogen. Zij moeten bij contact met een coronapatiënt dagelijks een zelftest afnemen en op dag vijf een PCR-test, is nu het plan. Als ze toch klachten ontwikkelen, moeten ze alsnog in quarantaine.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gooit Ernst Kuipers het coronabeleid om? 'Hij houdt niet van bullshit'

Mondkapjes

Het kabinet breidt vanwege de snelle opmars van de omikronvariant het mondkapjesadvies uit. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dus op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten en de werkvloer.

Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden dus afgeraden. Gebruik van medische mondkapjes wordt aangemoedigd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore