Ga naar de inhoud
Meer versoepelingen

Alle winkels vanaf morgen toch open tot 17.00 uur

Het kabinet gaat vanavond bekendmaken dat de winkels weer helemaal open mogen. Mensen hoeven niet van tevoren een afspraak te maken, de winkels mogen tot 17:00 uur open. Dat melden bronnen aan de Haagse redactie van het RTL Nieuws.

Wel is er een beperkt aantal mensen per vierkante meter in de winkels toegestaan om te voorkomen dat het te druk wordt. Vanavond is er weer een coronapersconferentie om 19:00 uur.

Ook kappers en sportscholen kunnen vanaf morgen hun deuren onder voorwaarden weer openen, bevestigden Haagse bronnen gisteren al tegen RTL Nieuws.  Supermarkten mogen gewoon tot 20.00 uur open zijn.

Medische mondkapjes

Verder mogen volwassenen straks weer 's avonds buiten sporten en ook de sportscholen kunnen onder voorwaarden open. Dat geldt ook voor  contactberoepen, zoals kappers en nagelstudio's en de hogescholen en mbo's. Ook wordt het weer mogelijk om cultuur te beoefenen, zoals toneel- en muzieklessen.  

Het advies van het OMT om alleen nog medische mondkapjes te gebruiken, wordt waarschijnlijk opgevolgd. Of de mondkapjesplicht ook op meer plaatsen gaat gelden, is nog niet duidelijk. 

Persconferentie live

De persconferentie, voor het eerst met minister Ernst Kuipers, is vanavond vanaf 19.00 uur te volgen via RTL 4 en de RTL Nieuws-app. Over anderrhalve week komt er een nieuw weegmoment. Dan wordt dus ook duidelijk of de horeca weer open kan.

Bekijk ook: Genieten op de Valkenburgse terrassen

01:37
In Valkenburg gingen vandaag de terrassen open als protest

Toch versoepelingen

Ondanks het torenhoge aantal besmettingen gaat het kabinet toch versoepelingen doorvoeren. De druk van ondernemers en bestuurders is de afgelopen dagen flink toegenomen. Het aantal ziekenhuisopnames is nog altijd laag nu de omikronvariant dominant is geworden. Ook in omliggende landen zijn de coronaregels veel minder streng. 

Het kabinet heeft ook aangegeven bij het coronabeleid breder te kijken dan alleen naar de zorg. Ook economische en sociale aspecten spelen meer een rol.