Nieuwe regels

Geen quarantaine meer nodig na boosterprik of recent herstel van corona

14 januari 2022 18:07 Aangepast: 14 januari 2022 19:38
Nu moeten besmette mensen nog zeven dagen in isolatie Beeld © ANP

De quarantaineregels gaan flink veranderen. Mensen die een booster hebben óf dit jaar corona hebben gehad, hoeven straks niet meer in quarantaine als ze in nauw contact zijn geweest met iemand die positief is getest. Voorwaarde is uiteraard wel dat je klachtenvrij bent. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Mensen met een cruciaal beroep mogen sowieso doorwerken, ook als ze geen booster hebben gehad.

Mensen met een cruciaal beroep die geen booster hebben of de ziekte dit jaar niet hebben doorgemaakt, mogen wel naar hun werk, mits ze elke dag een zelftest doen. Na vijf dagen moeten ze wel een PCR-test doen.

Voor mensen die geen booster hebben gehad én ook geen cruciaal beroep hebben, blijven de huidige quarantaineregels gelden. Dat betekent tien dagen quarantaine, tenzij een PCR-test op dag vijf negatief is.

Nieuwe regels

Met deze nieuwe regels wil het kabinet voorkomen dat het land ontwricht raakt. Volgens ingewijden verwacht het OMT dat het aantal mensen in quarantaine kan oplopen tot 1 miljoen als de quarantaineregels ongewijzigd blijven. Dat heeft enorme gevolgen voor de samenleving.

Daarom past het kabinet dus de regels aan. Het is nog niet duidelijk wanneer de regel precies ingaat.

Regels werden juist aangescherpt

Nu is het dringende advies nog dat iedereen, gevaccineerd of ongevaccineerd, tien dagen in quarantaine moet na een nauw contact met een besmet persoon. De regels werden vlak voor de kerst nog aangescherpt. Wel mag er na vijf dagen een PCR-test worden gedaan: is die negatief dan mag de persoon weer uit quarantaine.

Straks verdwijnt dus de quarantaine voor iedereen met een booster op zak of mensen die dit jaar corona hebben gehad en zijn hersteld.

Versoepelingen

Vanavond is er weer een coronapersconferentie om 19:00 uur. Winkels, kappers en sportscholen kunnen vanaf zaterdag hun deuren onder voorwaarden weer openen, bevestigden Haagse bronnen gisteren al tegen RTL Nieuws. Winkelen kan straks weer tot 17.00 uur. Het aantal mensen dat tegelijk de winkels in mag, blijft beperkt. Supermarkten mogen wel gewoon tot 20.00 uur open zijn.

Ook mogen volwassenen straks weer buiten sporten en kunnen de sportscholen onder voorwaarden, weer open. Daarnaast mogen contactberoepen, zoals kappers en nagelstudio's, onder voorwaarden weer open. Net als de hogescholen en mbo's.

Medische mondkapjes

Het advies van het OMT om alleen nog medische mondkapjes te gebruiken, wordt waarschijnlijk opgevolgd. Of de mondkapjesplicht ook op meer plaatsen gaat gelden, is nog niet duidelijk. 

Over anderhalve week komt er een nieuw weegmoment en wordt duidelijk of de horeca en cultuursector weer open kunnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet komt met versoepelingen voor onderwijs, winkels, kappers en sport

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore