Het wordt anders

Kabinet kondigt versoepelingen aan in vernieuwde persconferentie

14 januari 2022 06:36 Aangepast: 14 januari 2022 17:01
Beeld © ANP

Onder grote druk van ondernemers en bestuurders gaat het kabinet vanavond versoepelingen bekendmaken. Volwassenen mogen weer sporten en winkels kunnen op afspraak open tot 17.00 uur. Ook zullen de quarantaineregels worden versoepeld. De coronapersconferentie zal er vanavond anders uit gaan zien. Met meer plaatjes, minder tekst én met een nieuwe minister.

Na vier weken zal de lockdown vanaf morgen - ondanks het hoge aantal besmettingen - worden versoepeld. Het protest tegen de maatregelen nam de afgelopen dagen flink toe en het kabinet heeft al gezegd met een bredere blik naar de coronabestrijding te gaan kijken, en bijvoorbeeld ook naar de sociaaleconomische gevolgen.

Winkels en sportscholen weer open

Winkels, kappers en sportscholen kunnen vanaf zaterdag hun deuren onder voorwaarden weer openen, bevestigden Haagse bronnen gisteren al tegen RTL Nieuws. Winkelen kan straks weer, maar alleen op afspraak en tot 17.00 uur. Het aantal mensen dat tegelijk de winkels in mag, blijft zo beperkt. Supermarkten mogen wel gewoon tot 20.00 uur open zijn.

Ook mogen volwassenen straks weer buiten sporten en kunnen de sportscholen weer open. Daarnaast mogen contactberoepen, zoals kappers en nagelstudio's, onder voorwaarden weer open. Net als de hogescholen en mbo's.

Het advies van het OMT om alleen nog medische mondkapjes te gebruiken, wordt waarschijnlijk opgevolgd. Of de mondkapjesplicht ook op meer plaatsen gaat gelden, is nog niet duidelijk. De quarantaineregels worden ingekort. In ieder geval voor mensen met vitale beroepen, maar de invulling is nog niet precies duidelijk.

Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens een eerdere persconferentie. Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens een eerdere persconferentie.

Vanavond staat alweer de 49ste coronapersconferentie op de agenda. Bijna twee jaar lang zagen miljoenen mensen het vertrouwde beeld van minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte, met in het midden gebarentolk Irma Sluis of één van haar vervangers.

'Je bereikt meer met plaatjes'

Met een nieuwe minister van Volksgezondheid én een nieuwe fase in de pandemie, krijgt de persconferentie een make-over. Ernst Kuipers zal met graphics gaan werken en zo de situatie en de ontwikkelingen gaan uitleggen. De teksten zullen korter worden.

"Dat de persconferentie wordt aangepast, werd hoog tijd", zegt Bas van den Putte, hoogleraar gezondheidscommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam. "Het was heel veel tekst. Hugo en Mark stonden erbij als twee schooljongens die als strafwerk een extra voorleesbeurt hadden." Bovendien bereik je met plaatjes meer mensen, zegt hij. "Mensen die minder taalvaardig zijn kun je duidelijk maken wat het probleem is."

Gebarentolk wordt postzegel

Nieuw is het overigens niet: president Macron van Frankrijk werkt al veel met graphics. De gebarentolk moet wel wat wijken voor de plaatjes en graphics. Die komt straks niet meer volledig in beeld, maar als postzegel in het hoekje. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gooit Ernst Kuipers het coronabeleid om? 'Hij houdt niet van bullshit'

Vanavond is dus de vuurdoop voor de 62-jarige Kuipers, die afgelopen maandag als minister werd beëdigd. In zijn vorige functie was hij verantwoordelijk voor de verspreiding van coronapatiënten in ziekenhuizen.

Vuurdoop

Of hij houdt van de spotlights? Niet per se, zei studievriend Jaap Fogteloo eerder tegen RTL Nieuws. "Maar hij is niet bang. Op tv komt hij trouwens wel vaak ernstig over. In het echt is hij veel luchtiger van toon."

Ernst Kuipers op zijn werkkamer. Ernst Kuipers op zijn werkkamer.

Kuipers - die wordt omschreven als veeleisend en een man die graag zijn stempel wil drukken - zal ongetwijfeld andere accenten leggen in het coronabeleid. Hij gaf al aan dat hij met een bredere blik wil gaan kijken naar de aanpak en daarom ook economische belangen mee wil nemen. Ook wil hij naast de RIVM-modellen andere modellen gaan gebruiken.

Daarnaast wil hij met een langetermijnaanpak van het coronabeleid komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Ernst Kuipers: 'Corona gaat niet meer weg, langetermijnbeleid nodig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore