Ga naar de inhoud
Morgen persconferentie

Kabinet komt met versoepelingen voor onderwijs, winkels, kappers en sport

Winkelend publiek in het centrum van Haarlem, 17 november 2021. Beeld © ANP

Het kabinet komt met een aantal versoepelingen in de huidige lockdown. Zo kunnen winkels op afspraak open, dat geldt ook voor niet-medische contactberoepen zoals kappers en nagelstudio's. Dat is de uitkomst van het kabinetsoverleg in het Catshuis, zo bevestigen bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Er gaan in winkels en in kapperszaken wel aanvullende voorwaarden gelden. De openingstijden zijn beperkt, winkels moeten weer sluiten om 17.00 uur. Daarnaast kan een maximaal aantal mensen per vierkante meter gelden en een mondkapjesplicht. Welke voorwaarden precies, worden vrijdagavond op de persconferentie bekendgemaakt.

Sport en onderwijs

Ook mbo's en hoger onderwijs kunnen onder voorwaarden de deuren weer openen. Tot nu toe moesten leerlingen nog digitaal onderwijs volgen.

Ook de sportmogelijkheden voor volwassenen worden verruimd. Buitensporten wordt 's avonds ook weer mogelijk voor volwassenen. Eerder deze week werd deze verruiming al aangekondigd voor jongeren. Ook binnen sporten, bijvoorbeeld in sportscholen, wordt weer onder voorwaarden mogelijk. 

Het verbod op groepsvorming buiten verdwijnt ook, zo is de bedoeling. Het openen van de horeca en de cultuursector ligt vooralsnog niet in de planning. 

Bekijk ook: 'Omikron nog niet als griepje zien'

02:08
Minister Ernst Kuipers vertelde eerder deze week OMT-advies af te wachten.

"Het nieuwe kabinet koerst dus op een aantal versoepelingen. Het zijn kleine stapjes, nog geen grootse heropening. De lockdown volhouden was onhoudbaar, gezien de druk vanuit de samenleving om Nederland iets meer lucht te geven", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

Protest

Het protest tegen de lockdown neemt op steeds meer plekken toe. Veel ondernemers lieten weten dat ze al hebben besloten hoe dan ook de deuren zaterdag open te doen. Onder andere in steden in Limburg, Gelderland en Overijssel kunnen ondernemers rekenen op steun van hun burgemeester.

Quarantaine

Het kabinet heeft het OMT ook advies gevraagd over de quarantaineregels. Het is nog niet bekend wat daar uit is gekomen. Vlak voor kerst is het quarantaineadvies juist aangescherpt door het RIVM vanwege de opmars van de omikronvariant. Huisgenoten en nauwe contacten van mensen die positief zijn getest op Covid-19 worden nu nog geadviseerd om tien dagen in quarantaine te gaan.

Voor die groep is het wel zo dat zij na vijf dagen mogen testen bij de GGD. Is deze PCR-test dan negatief, dan stopt voor hen de quarantaine. 

Persconferentie

Morgenavond is er weer om 19.00 uur een persconferentie. Die is live te volgen op de site, RTL 4 en RTL Z.