Ga naar de inhoud
'Alle scenario's denkbaar'

Minister Kuipers: 'Te vroeg om corona nu al als griepje te behandelen'

Minister Ernst Kuipers Beeld © ANP

Het is te vroeg om corona nu al als een griepje te behandelen, vindt minister Ernst Kuipers. "We hebben echt meer gegevens nodig over de omikronvariant. " Vrijdag is er weer een coronapersconferentie en 'alle scenario's zijn nu nog denkbaar', zei de minister die ook naar de quarantaineregels wil gaan kijken.

Komt er een einde aan de lockdown en is versoepelen mogelijk?  De nieuwe coronaminister Ernst Kuipers (D66) is vandaag nog voorzichtig en wil nog weinig zeggen. "Alle scenario's zijn echt denkbaar. Het is niet dat ik niets wil zeggen, ik kan het gewoon nog niet zeggen. Vanavond krijg ik pas het OMT-advies." 

Nog niet als griepje behandelen

Over één ding is hij wel duidelijk: het is te vroeg om corona nu al als griepje te behandelen. "We hebben meer informatie nodig. Zoals: hoe is het beloop van de patiënten die de omikorronvariant hebben."

De aantallen besmettingen zijn hoog en dat zien we nu nog niet terug in de ziekenhuizen, erkent Kuipers. "Maar we verwachten dat die omhoog gaan, het is nog onzeker hoe dat precies gaat verlopen."

Dat het op de ic's nu ook rustig is, is ook niet zo gek volgens de minister omdat het twee weken duurt voordat het effect op de ic's is terug te zien. "En de besmettingen zijn nu een dag of tien pas écht hoog."

Het
Lees ook:
Het OMT adviseert een 'type II-mondkapje', maar wat is dat eigenlijk?

Quarantaineregels

Kuipers heeft aan het Outbreak Mangement Team specifiek gevraagd om te kijken naar de quarantaineregels om te voorkomen dat de maatschappij vastloopt. "Ik heb gevraagd of de regels nog wel bij deze huidige variant passen en of er mogelijkheden zijn om de quarantaineregels aan te passen. Dat antwoord heb ik nog niet van het OMT."

De quarantaineregels kunnen ontwrichtend werken, erkent de minister die daarbij ook wijst naar het buitenland. Van de Verenigde Staten tot Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, over de hele wereld staan landen voor een nieuw coronaprobleem. Door de omikronvariant lopen de besmettingen zo hard op dat enorme aantallen mensen in quarantaine moeten

Niet strakker handhaven

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) liet na afloop van het overleg weten niet van plan te zijn de coronaregels strakker te gaan handhaven, bijvoorbeeld als winkeliers tegen de regels in hun deuren weer openen. "Naleving is meer wat u en ik ervan maken dan dat de politie er rond moet gaan lopen", vindt de VVD'er.

De minister vindt wel dat iedereen zich aan de regels moet houden, maar 'dat is aan de mensen zelf'. "Je doet het ook voor je eigen gezondheid en voor je omgeving."

Winkels open

In verscheidene steden dreigen winkeliers komend weekeinde of zelfs al eerder de deuren gewoon te openen, ook als het kabinet vrijdag besluit de huidige lockdown te verlengen. De minister zegt de 'frustratie' van ondernemers heel goed te begrijpen.

Minister
Lees ook:
Minister Ernst Kuipers: 'Corona gaat niet meer weg, langetermijnbeleid nodig'