Vrijdag persconferentie

Minister Kuipers voorzichtig over versoepelingen: 'Hoog aantal besmettingen'

11 januari 2022 14:23 Aangepast: 12 januari 2022 14:10
Ernst Kuipers

Kunnen we vrijdag afscheid nemen van de lockdown? De kersverse coronaminister Ernst Kuipers wil er er nog niet op vooruitlopen maar toont zich vandaag voorzichtig. "Het aantal coronabesmettingen is hoog. Het aantal mensen dat opgenomen moet worden is nog laag, maar de verwachting is dat de ziekenhuisopnames gaan stijgen", zegt Kuipers.

Vrijdag is er een nieuwe coronapersconferentie en in de nacht van vrijdag op zaterdag loopt de lockdown af, waar we al bijna een maand inzitten af. De roep om versoepelingen klinkt luid, zeker bij sportclubs en winkels.

Nog niet vooruitlopen

De nieuwe coronaminister Ernst Kuipers liet bij zijn aantreden weten dat hij met een bredere blik naar de aanpak van de coronacrisis wil kijken. De focus van het vorige kabinet op vooral de zorg is in zijn ogen niet houdbaar.

Kuipers wil er vandaag nog niet op vooruitlopen wat dat betekent voor de lockdown en de persconferentie die aanstaande vrijdag wordt gehouden. "We wachten nog op het OMT-advies dat morgen komt", zei hij. Donderdag is er dan nog een Cathuishuisoverleg en wordt er verder over gepraat.

Laatste stand van zaken 

Vandaag is het kabinet door RIVM-directeur Jaap van Dissel bijgepraat over de laatste stand van zaken, zei Kuipers na het coronaoverleg met de meest betrokken ministers. Hij waarschuwt voor de ontwrichting die het virus aanricht in het Verenigd Koninkrijk. Daar gelden trouwens vrijwel geen coronaregels. 

"Daar liggen grote aantallen mensen in de ziekenhuizen. Als we dat zouden vertalen naar ons land, zou dat een enorme impact hebben op onze zorg. Die ontwrichting moeten we voorkomen", zei een duidelijk voorzichtige Kuipers. 

In de besluitvorming neemt het kabinet ook een nieuwe mondkapjesrichtlijn mee van het OMT. Volgens de adviseurs heeft het gewone mondmasker zijn langste tijd gehad.

Met de zich snel verspreidende omikronvariant vinden de virologen dat iedereen binnen een mondneusmasker moet dragen dat geschikt is voor medische doeleinden. 

Quarantaineregels

De besmettingsaantallen zijn hoog maar omikron is wel minder ziekmakend. Kuipers wil daarom gaan kijken naar de quarantaineregels, maar hij kan nog nog geen toezeggingen doen.

Het verkorten van de quarantainetijd zou moeten voorkomen dat cruciale sectoren zoals de zorg, politie en het onderwijs plat komen te liggen, is de gedachte.

In Nederland is vlak voor kerst het quarantaineadvies juist aangescherpt door het RIVM vanwege de opmars van de omikronvariant. Huisgenoten en nauwe contacten van mensen die positief zijn getest op Covid-19 worden geadviseerd om voortaan tien dagen in quarantaine te gaan. Dat was al zo voor ongevaccineerden, maar geldt sindsdien ook voor mensen die gevaccineerd of hersteld zijn.

Voor die groep is het wel zo dat zij na vijf dagen mogen testen bij de GGD. Is deze PCR-test dan negatief, dan stopt voor hen de quarantaine. Voor mensen die zelf positief zijn getest, is de isolatieperiode zeven dagen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omikron is 'niet onze vriend': flinke piek in ziekenhuis onvermijdelijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore