Ga naar de inhoud
'Onzekerheid is groot'

De Jonge tempert grote verwachtingen versoepelingen

Hugo de Jonge Beeld © ANP

Het aantal besmettingen van de omikronvariant is hoog en gaat nog verder doorstijgen en dat zullen we terugzien in de ziekenhuizen. "De onzekerheid de komende tijd is groot. Daarom moeten we behoedzaam zijn", zei demissionair minister De Jonge na zijn laatste ministerraad als coronaminister. De Jonge temperde de verwachtingen over grote versoepelingen.

Volgende week vrijdag loopt de lockdown af en is er 's avonds weer een nieuwe coronapersconferentie. De Jonge wil nog niet vooruitlopen op die coronapersconferentie die hij dan overigens niet meer zelf zal voorgaan, maar zijn opvolger Ernst Kuipers. 

'Lockdown goede keuze' 

"Ik denk wel dat we kunnen concluderen dat de lockdown een goede keuze is geweest",  zei De Jonge vanmiddag. "In omliggende landen, waar de regels veel soepeler zijn, kampen ze met ziekenhuisopnames die vier keer zo groot zijn. Dat betekent dat er per dag 600 mensen in onze ziekenhuizen zouden bijkomen. Dat kan onze zorg niet aan en dus denk ik dat we kunnen concluderen dat we er goed aan hebben gedaan om voor een lockdown te kiezen."

Betekent dat dan dat die lockdown wordt voortgezet na vrijdag 14 januari? De Jonge wil daar niet op vooruitlopen, maar hij temperde te hoge verwachtingen.

Hij wijst op het hoge aantal besmettingen. Dat gaan we terugzien in de ziekenhuisopnames, die altijd wat achterlopen. "De vraag is alleen; hoeveel? Dat is een grote onzekerheid", zei De Jonge.

Omikron
Lees ook:
Omikron is 'niet onze vriend': flinke piek in ziekenhuis onvermijdelijk

Volgende week bespreekt het kabinet de coronamaatregelen. Het OMT komt woensdag eerst nog met een advies. Daarna zijn er nog verschillende overleggen met de betrokken ministers en vrijdag is er dan weer een persconferentie, op de dag dat de huidige lockdownmaatregelen aflopen. 

Scholen gaan wel weer open

Alle basis- en middelbare scholen kunnen na de kerstvakantie, op 10 januari, wel weer open. Dat besluit nam het kabinet afgelopen maandag al.

Dat betekent dat 2,5 miljoen leerlingen weer naar school kunnen maandag. En dat is niet zonder risico, waarschuwde De Jonge onlangs al. Studenten van het mbo en hoger onderwijs krijgen nog wel online les.