Ga naar de inhoud
Komt het er nog van?

Steeds meer landen voeren 2G-maatregel in, behandeling wet hier weer uitgesteld

Mogelijk moet de horeca eerder dicht vanwege corona. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

Steeds meer omliggende landen voeren de omstreden 2G-maatregel in. In ons land loopt het nog niet zo’n vaart en is de behandeling opnieuw uitgesteld. Komt van uitstel, afstel? "Het kabinet moet nog hard aan het werk om steun te vinden voor de maatregel, maar als die er is kan het snel gaan", zegt politiek commentator Frits Wester.

Nu de omikronvariant de besmettingscijfers opstuwt, haalt Italië de teugels aan. Vanaf 10 januari geldt overal 2G. Dat betekent dat Italianen gevaccineerd of genezen moeten zijn om in een restaurant of museum naar binnen te kunnen.

Ook de Fransen voeren een strengere discipline in. President Macron heeft hard uitgehaald naar niet-gevaccineerden en zijn regering werkt aan een plan om 2G in te voeren. Als het parlement het plan goedkeurt dan krijgen de Fransen ook een 2G-beleid. 

In het strenge Oostenrijk geldt de 2G-regel al sinds november.

Bekijk ook: Drie vragen over het 2G-beleid: hoe effectief is het?

03:35

Hoe zit het bij ons?

En hoe zit het in Nederland? In ons land stond de behandeling van 2G voor december op de agenda, maar dat werd doorgeschoven naar begin januari. En inmiddels spreekt de Tweede Kamer op zijn vroegst op maandag 17 januari over de wetsvoorstellen over 2G-beleid.

"Als het kabinet deze maatregel wil invoeren is daar een wetswijziging voor nodig. En daar moeten zowel de Tweede als de Eerste Kamer mee instemmen", zegt politiek commentator Frits Wester. "Als beide Kamers akkoord zijn dan kan het kabinet 2G in de gereedschapskist opnemen en de maatregel invoeren als dat nodig wordt gevonden."

Zeer gevoelig

Zover is het nog niet. Invoering van de maatregel ligt politiek zeer gevoelig. Regeringspartijen D66 en VVD zijn voor de invoering, het CDA twijfelt maar denkt wel dat het kan helpen 'om sommige sectoren eerder te openen'. De ChristenUnie is vooralsnog tegen.

Minister De Jonge kondigde in december aan dat de behandeling werd uitgesteld. Het ontbrak aan voldoende draagvlak en hij wilde tijd kopen. Dat kon ook, meende De Jonge, omdat de besmettingsaantallen veel te hoog liggen. Invoering van 2G heeft alleen zin bij een lage infectiegraad en is bedoeld om sectoren weer te openen. Bij een lockdown heb je dus weinig aan 2G.

De
Lees ook:
De Jonge over uitstellen 2G-maatregel

Meer steun

Door de behandeling van het wetsvoorstel uit te stellen heeft het kabinet dus ook tijd gekocht om meer steun voor het controversiële plan te verzamelen. In de tussentijd kan er informatie worden gewonnen. Zo komt het ministerie van Volksgezondheid eind volgende week met meer informatie over de omikronvariant die in ons land nu dominant is.

"Als de Tweede en Eerste Kamer akkoord gaan, kan de invoering van de maatregel in principe snel gaan", zegt Wester.

Lockdown

Demissionair minister De Jonge - die volgende week opgevolgd wordt door Ernst Kuipers - hoopt dat steun met de tijd komt. De Jonge blijft in ieder geval vastberaden. Vorige week woensdag zei hij nog dat hij 2G wil invoeren 'zodra het weer kan'.

De vertrekkend coronaminister ziet de maatregel als een manier om de lockdown niet langer te laten voortduren. De minister wijst daarbij ook naar andere landen die met 2G de samenlevingen zoveel mogelijk open proberen te houden.

Nieuwe kabinet

Met het nieuwe kabinet lijkt het 2G-standpunt niet te zijn veranderd: Wester: "Het nieuwe kabinet zal weinig aan de inzet voor 2G veranderen. Ernst Kuipers is waarschijnlijk nog strenger dan De Jonge. In het verleden was Kuipers vaak de man die aandrong op sneller en harder ingrijpen tegen het coronavirus."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS