Ga naar de inhoud
Aanpak woningnood

Waterschappen eisen actie kabinet: 'Miljoen nieuwe huizen moeten geschikt zijn voor extremer weer'

Nieuwe huizen moeten worden gebouwd met extremer weer in het achterhoofd, vindt de Unie van Waterschappen. Beeld © ANP

Om beter voorbereid te zijn op het extremere weer in de toekomst, moet het kabinet de miljoen nieuwe huizen uit het regeerakkoord slimmer gaan bouwen. "Er is nú echt actie nodig", zegt de voorzitter van de Unie van Waterschappen, Rogier van der Sande. "Kijk naar wat er gebeurde in Leersum of in Limburg, dat kan in de toekomst veel vaker gebeuren."

Leersum werd het afgelopen jaar opgeschrikt door een valwind, die duizenden bomen ontwortelde en zorgde voor grote schade aan huizen en auto's. Limburg had te maken met ernstige wateroverlast, door rivieren die overstroomden door hevige regenval. Inwoners moesten worden geëvacueerd. Bij beide incidenten vielen wonderwel geen dodelijke slachtoffers.

Steeds
Lees ook:
Steeds extremer weer: loopt jouw huis onder door een stortbui?

De voorzitter van de Unie van Waterschappen wijst erop dat de beste plekken om huizen te bouwen inmiddels al zijn volgebouwd. Dat betekent dat de huizen die nog moeten worden gebouwd, op nattere of juist op drogere plekken terechtkomen. De Unie van Waterschappen is verantwoordelijk voor het beheer van waterkeringen, het regionale waterbeheer en het zuiveren van afvalwater. 

Dat zie je op onderstaande kaart. Niet overal is de ondergrond even geschikt. De verschillende kleuren geven aan of en hoeveel problemen daar zouden kunnen ontstaan.

"Het is daarom belangrijk dat de woningen die straks worden gebouwd, verstandig worden neergezet. Door bijvoorbeeld rekening te houden met hoe we regenwater kunnen opvangen, zodat we het kunnen gebruiken in periodes van grote droogte."

De Waterschappen sluiten zich aan bij het al langer gehoorde betoog voor meer groen in woonwijken of minder betegelde tuinen. Daardoor houdt de grond langer regenwater vast. Dat is handig in tijden van droogte. Ook wordt het particuliere gebruik van een regenton aangemoedigd, zodat huishoudens een waterreserve hebben.

Drinkwater door de wc

Van der Sande wijst er ook op dat er bijvoorbeeld in de nieuw te bouwen huizen de wc doorgespoeld kan worden met regenwater, in plaats van schoon drinkwater. "Of zorgen dat nieuwe wegen water beter kunnen afvoeren van het rijgedeelte, maar vervolgens wel kunnen opvangen voor later gebruik", zegt Van der Sande.

"Zo moeten we beter om kunnen gaan met periodes van grote droogte of met extreme regenval. Als het kabinet dat nu goed doet, dan laten we onze kinderen en kleinkinderen er niet voor opdraaien."

Zo zien de plannen van het kabinet eruit om de woningnood aan te pakken en zo veel mogelijk huizen te bouwen:

Ambitieuze bouwplannen kabinet, maar wordt de wooncrisis opgelost?

02:12
Het kabinet wil voortaan 100.000 nieuwe woningen per jaar laten bouwen. Maar is dat genoeg om de wooncrisis op te lossen? Politiek verslaggever Fons Lambie over de plannen van het nieuwe kabinet.