Ga naar de inhoud
Vanaf 10 januari

Basis- en middelbare scholen kunnen na kerstvakantie weer open

Alle basis- en middelbare scholen kunnen na de kerstvakantie, op 10 januari, weer open. Dat betekent dat 2,5 miljoen leerlingen weer naar school kunnen volgende week. Studenten van het mbo en hoger onderwijs krijgen nog wel online les. Op 14 januari komt er een nieuw weegmoment. Dat hebben de demissionaire ministers Arie Slob (Onderwijs) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zojuist bekendgemaakt.

Wel zullen op de basis- en middelbare scholen veiligheidsmaatregelen blijven gelden tegen het coronavirus, zoals preventief testen. Die maatregel geldt voor alle leerlingen vanaf groep 6.

Of de lockdown - die tot in ieder geval 14 januari duurt - wordt verlengd, kan De Jonge nog niet zeggen. "We nemen met het openen van de scholen een risico. Eerst moet het aantal onzekerheden terug om verdere versoepelingen te nemen. Volgende week hopen we meer data te hebben om een betere prognose te hebben en een keuze te maken."

Oproep om te openen

Vorige maand sloten de scholen een week eerder dan gepland, uit vrees voor de omikronvariant van het coronavirus. Van alle kanten werd het kabinet opgeroepen om de scholen te heropenen.

Die oproep kwam onder meer van Kinderombudsman Margrite Kalverboer en van zestig organisaties, waaronder Unicef, Jeugdzorg Nederland en de Nederlandse ggz. "Onderwijs is geen aan- en uitknop, geen knipperlicht. Het is een essentieel onderdeel van opgroeien", liet Unicef weten. Tientallen middelbare scholen in Amsterdam en Rotterdam sloten zich op nieuwjaarsdag bij die oproep aan.

Bekijk ook: ventilatie niet op orde bij kwart scholen

01:56

Woede om sluiting hoger onderwijs 

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt de aanhoudende sluiting van het mbo en het hoger onderwijs 'zeer schadelijk' voor de mentale gezondheid van studenten.

Voorzitter Ama Boahene: "De verlenging van deze lockdown is een harde klap voor studenten. Dit betekent weer een periode van eenzaamheid, depressieve klachten en concentratieproblemen, zonder duidelijk eindpunt. De veerkracht van veel jongeren is op."

De Vereniging Hogescholen heeft begrip voor het besluit, zegt voorzitter Maurice Limmen. "Maar het is een tegenvaller voor onze hbo-studenten dat ze nu weer onderwijs op afstand moeten volgen de komende tijd. We maken ons zorgen over de ingrijpende gevolgen van thuiszitten voor de jongere generaties. We zullen bij de politiek daarom het belang van fysiek onderwijs voor onze studenten met klem onder de aandacht blijven brengen."