Ga naar de inhoud
Nieuw kabinet

Ernst Kuipers beoogd opvolger Hugo de Jonge als coronaminister

Ernst Kuipers Beeld © ANP

Ernst Kuipers (62) is de beoogde minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarmee wordt Kuipers het nieuwe gezicht van het coronabeleid. Dat bevestigen bronnen aan de Haagse redactie van het RTL Nieuws.

Kuipers is nu nog voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hij is in die functie verantwoordelijk voor de spreiding van de coronapatiënten in de ziekenhuizen. 

De Jonge keert dus niet terug als coronaminister. De CDA'er krijgt een nieuw ministerie: De Jonge wordt de nieuwe minister van Wonen. 

Hugo
Lees ook:
Hugo de Jonge wordt minister voor Wonen, Rob Jetten naar Klimaat

Het nieuwe kabinet Rutte IV staat op 10 januari op het bordes. De partij van Mark Rutte (VVD) levert de meeste posten. De VVD levert naast de premier nog zeven ministers.

Zo wordt Dilan Yeşilgöz-Zegerius in het nieuwe kabinet minister van Justitie en Veiligheid. Ook krijgen partijvoorzitter Christianne van der Wal, senator Micky Adriaansens en Dennis Wiersma een ministerschap. Ook Mark Harbers keert terug in het vierde kabinet-Rutte. Hij wordt minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Nieuwe gezichten

Nieuwe gezichten namens de VVD zijn Europarlementariër Liesje Schreinemacher als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en zorgbestuurder Conny Helder die minister voor Langdurige Zorg wordt.

Jetten nieuwe minister klimaat

D66 heeft als tweede partij enkele nieuwe gezichten naar Den Haag gehaald. Rob Jetten verlaat de Tweede Kamer en wordt minister voor Klimaat en Energie. Vanochtend meldde RTL Nieuws dat Sigrid Kaag (D66) de beoogde minister van Financiën is.

Ook een andere D66-bewindsvrouw gaat door in het volgende kabinet. Kajsa Ollongren is de beoogde minister van Defensie. Opvallende nieuwkomer is Robbert Dijkgraaf, wetenschapper en bij het grote publiek bekend van zijn colleges bij DWDD. Hij wordt namens D66 minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. 

Franc Weerwind, nu nog burgemeester van Almere, wordt minister voor Rechtsbescherming. 

Geruchten

Bij het CDA is bekend dat De Jonge beoogd minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening wordt. Hij levert zijn post als minister van Volksgezondheid dus in.

Welke post CDA-leider Wopke Hoekstra gaat invullen, is nog niet bekend. In Den Haag gaan hardnekkige geruchten dat Hoekstra de post van Buitenlandse Zaken gaat vervullen, maar een goed ingevoerde CDA’er zegt dat 'niet serieus te nemen'.

CU-namen

Carola Schouten (ChristenUnie) verlaat het ministerie van Landbouw en wordt minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Verder zien we twee nieuwe gezichten bij de CU: Henk Staghouwer en Maarten van Ooijen. De Groningse gedeputeerde Staghouwer wordt minister voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De 31-jarige Van Ooijen is nu nog wethouder in Utrecht en wordt staatssecretaris Jeugd en Preventie. 

Bekijk ook: Anderhalve meter afstand op de bordesfoto

01:35
Bron: RTL Nieuws