Ga naar de inhoud
Kabinetsformatie

Hugo de Jonge wordt minister voor Wonen, Rob Jetten naar Klimaat

Rob Jetten (l) en Hugo de Jonge

Hugo de Jonge (CDA) wordt de nieuwe minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in het nieuwe kabinet Rutte IV. D66'er Rob Jetten wordt minister voor Klimaat en Energie. Dat melden Haagse bronnen aan RTL Nieuws.

Rob Jetten verlaat dus de Tweede Kamer en krijgt één van de nieuwe posten in het kabinet. Vanochtend meldde RTL Nieuws dat Sigrid Kaag (D66) de beoogde minister van Financiën is. Ook een andere D66-bewindsvrouw gaat door in het volgende kabinet. Kajsa Ollongren is de beoogde minister van Defensie.

Robbert Dijkgraaf -wetenschapper en bij het grote publiek bekend van zijn colleges bij DWDD- wordt namens D66 minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. 

Beloond

"Rob Jetten wordt beloond voor zijn jarenlange werk in de D66-partijtop", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Hij werd door Pechtold ontdekt als talent, was fractievoorzitter en deed een stap opzij voor Sigrid Kaag. Hij werd door VVD'er Klaas Dijkhoff ooit omschreven als 'klimaatdrammer', waarna D66 truien en T-shirts met die geuzennaam liet drukken. Nog regelmatig wordt Jetten gespot in zo'n shirt."

Twijfel

CDA'er De Jonge keert niet terug als minister voor Volksgezondheid, maar wordt de nieuwe minister voor Wonen. "Over de terugkeer van De Jonge is twijfel geweest'', zegt Lambie. ''Sommige CDA'ers wilden De Jonge niet terug, maar andere CDA'ers vonden dat je de corona-minister niet bij het grof vuil kunt zetten. De Jonge zal geen vicepremier meer worden, maar de crisis op de woningmarkt geldt als een van de nieuwe prioriteiten voor het nieuwe kabinet."

Geruchten

Welke post CDA-leider Wopke Hoekstra gaat invullen, is nog niet bekend. In Den Haag gaan hardnekkige geruchten dat Hoekstra de post van Buitenlandse Zaken gaat vervullen, maar een goed ingevoerde CDA’er zegt dat 'niet serieus te nemen'.

CU-namen bekend

Ook de namen van de ChristenUnie zijn bekend. Carola Schouten verlaat het ministerie van Landbouw en wordt minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Verder zien we twee nieuwe gezichten: Henk Staghouwer en Maarten van Ooijen. De Groningse gedeputeerde Staghouwer wordt minister voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De 31-jarige Van Ooijen is nu nog wethouder in Utrecht en wordt staatssecretaris Jeugd en Preventie. 

VVD levert meeste posten

De VVD van premier Mark Rutte levert de meeste posten. Zo was al bekend dat Dennis Wiersma (35), Christianne van der Wal (48) en Micky Adriaansens (47) een ministerspost in het nieuwe kabinet Rutte IV krijgen. Wiersma, nu demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken, wordt minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Van der Wal, die voorzitter is van de VVD, wordt minister voor Natuur en Stikstof. 

Micky Adriaansens is op dit moment VVD-senator in de Eerste Kamer en is de beoogde minister van Economische Zaken in het nieuwe kabinet. 

Dilan Yeşilgöz minister Justitie

Dilan Yeşilgöz-Zegerius wordt in het nieuwe kabinet minister van Justitie en Veiligheid. Yeşilgöz was sinds 2017 Tweede Kamerlid en trad afgelopen jaar als staatssecretaris van Klimaat en Energie toe tot het toen al demissionaire kabinet.

Ook Mark Harbers keert terug in het vierde kabinet-Rutte. Hij wordt minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Nieuwe gezichten

Nieuwe gezichten namens de VVD zijn europarlementariër Liesje Schreinemacher als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en zorgbestuurder Conny Helder die minister voor Langdurige Zorg wordt.

Senator en voormalig Amsterdams wethouder Eric van den Burg krijgt als staatssecretaris Asiel en Migratie onder zijn hoede. Jurist en bestuurskundige Christophe van der Maat (41) wordt de nieuwe staatssecretaris van Defensie. Hij is nu gedeputeerde voor de VVD in de provincie Noord Brabant.

VVD'ers Aukje de Vries (57) krijgt op het ministerie van Financiën een hoofdpijndossier op haar bordje: als staatssecretaris wordt ze verantwoordelijk voor de afhandeling van de toeslagenaffaire. De Vries (57) zit sinds 2012 in de Tweede Kamer, waar ze eerder Financiën in haar portefeuille had en nu het woord voert over het coronabeleid. 

VVD'ers
Lees ook:
VVD'ers Wiersma, Van der Wal en Adriaansens ministers in Rutte IV
Bron: RTL Nieuws