Kabinetsformatie

VVD'ers Wiersma, Van der Wal en Adriaansens ministers in Rutte IV

30 december 2021 14:01 Aangepast: 30 december 2021 15:50
Dennis Wiersma wordt minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Beeld © ANP

De VVD'ers Dennis Wiersma (35), Christianne van der Wal (48) en Micky Adriaansens (47) krijgen een ministerspost in het nieuwe kabinet Rutte IV. Wiersma, nu demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken, wordt minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Van der Wal, die voorzitter is van de VVD, wordt minister voor Natuur en Stikstof.

Micky Adriaansens is op dit moment VVD-senator in de Eerste Kamer en is directeur van adviesbureau TwynstraGudde. Adriaansens is de beoogde minister van Economische Zaken in het nieuwe kabinet. 

Dit melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. 

Jurist en bestuurskundige Christophe van der Maat (41) wordt de nieuwe staatssecretaris van Defensie. Hij is nu gedeputeerde voor de VVD in de provincie Noord Brabant.

Nadagen

Wiersma werd demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken in de nadagen van het demissionaire kabinet Rutte III. In feite volgde hij de vertrokken Bas van 't Wout op.

Christianne van der Wal (48) was ruim vijf jaar wethouder in Harderwijk en is nu gedeputeerde bij de provincie Gelderland. Sinds november 2017 is ze bovendien voorzitter van de VVD.

Kaag

Vanochtend meldde RTL Nieuws dat Sigrid Kaag de beoogde minister van Financiën is. Ook een andere D66-bewindsvrouw gaat door in het volgende kabinet. Kajsa Ollongren is de beoogde minister van Defensie.

Welke post CDA-leider Wopke Hoekstra gaat invullen, is nog niet bekend. In Den Haag gaan hardnekkige geruchten dat Hoekstra de post van Buitenlandse Zaken gaat vervullen, maar een goed ingevoerde CDA’er zegt dat 'niet serieus te nemen'.

Armoedebeleid

Carola Schouten wordt namens de ChristenUnie vicepremier. Zij verlaat haar huidige post, het ministerie van Landbouw, en wordt genoemd als nieuwe minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sigrid Kaag beoogd minister van Financiën

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore