Twee keer minister

Oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn (PvdA) overleden

19 december 2021 20:12 Aangepast: 19 december 2021 22:01
Ed van Thijn Beeld © ANP

De voormalig burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn is vanochtend op 87-jarige leeftijd overleden. Dat maakt de gemeente Amsterdam op verzoek van zijn vrouw en dochters bekend. Zij laten weten dat Ed van Thijn tot het einde toe betrokken, helder en geestig was.

Van 1983 tot 1994 was Van Thijn burgemeester van Amsterdam. Hij is daarmee de langstzittende burgemeester van de hoofdstad na de Tweede Wereldoorlog.

Twee keer minister

Van Thijn was tweemaal minister van Binnenlandse Zaken. Van Thijn was van 1999 tot 2007 lid van Eerste Kamer.

Van Thijn werd in 1934 geboren in Amsterdam. Tijdens de bezetting overleefde hij tweemaal interneringskamp Westerbork. Na zijn studie politieke en sociale wetenschappen aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam werkte Ed van Thijn bij de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA.

De herdenking en begrafenis zullen na de kerstdagen in kleine kring plaatsvinden.

Diepe buiging

De gemeente Amsterdam laat in een reactie weten een 'diepe buiging' te maken voor Van Thijn. "Als bestuurder stond hij pal voor de rechtsstaat. De langstzittende burgemeester na de Tweede Wereldoorlog liet onze stad veiliger en leefbaarder achter. Van zijn inzet voor de ondernemers en de reputatie van Amsterdam in de wereld plukken wij nog steeds de vruchten."

Over zijn ultieme drijfveer was hij duidelijk, aldus de gemeente. "Racismebestrijding was voor mij de belangrijkste reden om in de politiek te gaan en uiteindelijk ook om naar het burgemeesterschap van Amsterdam te dingen", waren de woorden van Van Thijn. Volgens de gemeente Amsterdam ademde Ed van Thijn de stad. "Innig geliefd bij talloze mensen die hem hebben gekend. Door zijn belezenheid, charme en zijn diepgevoelde verlangen om het goede te doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore