Ga naar de inhoud
Nieuwe maatregelen

Strenge lockdown: maximaal 2 bezoekers thuis, 4 tijdens de feestdagen

De persconferentie van vanavond. Beeld © ANP

Tijdens de nieuwe lockdownregels die morgenochtend om 5.00 uur ingaan, mogen mensen thuis nog maximaal twee bezoekers ontvangen. De kerstdagen en de jaarwisseling zijn daarvan uitgezonderd: dan geldt een maximum van vier bezoekers. Dat zei demissionair premier Rutte vanavond tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen.

Ook buiten geldt een maximum van twee mensen die mogen samenkomen, en ook hier geldt een uitzondering voor de feestdagen.

Domper

De nieuwe regels duren tot en met vrijdag 14 januari, zei Rutte. Hij had het over een domper. "Ik hoor heel Nederland zuchten: dit alles een week voor kerst."

Een nieuwe lockdown is onvermijdelijk vanwege de vijfde golf die met omikron op ons afkomt, zei Rutte. Aankondigen dat het land op slot moet, deed hij 'met somber gemoed', maar ingrijpen is nodig 'om erger te voorkomen'.

Lockdown
Lees ook:
Lockdown ingegaan: dit zijn de nieuwe coronamaatregelen op een rij

De impact op de samenleving van een lockdown is groot, zegt Rutte. Vooral tijdens de feestdagen. "Man, ik heb vannacht niet geslapen", zei hij op een vraag over de invloed van de maatregelen. "Verschrikkelijk." Zeker voor eenzame mensen, ouderen en jongeren komen die hard aan. "De tranen springen je in de ogen."

Snelle opmars omikron

De omikronvariant 'verspreidt zich sneller dan we al vreesden', legde Rutte uit. De versnelde campagne met boosterprikken moet dat zo veel mogelijk tegengaan. OMT-voorzitter Jaap van Dissel legde tijdens de persconferentie uit waarom de omikronvariant noopt tot voorzorgsmaatregelen. Het gaat razendsnel, zei hij:

Van Dissel: 'Voor de jaarwisseling is omikron dominante variant'

02:35

Alle volwassenen kunnen uiterlijk 7 januari een afspraak maken voor het zetten van een boostervaccinatie, zei zorgminister Hugo de Jonge. In januari moeten alle 18-plussers die dat willen de extra vaccinatie hebben gehad. Het streven is zoveel mogelijk 60-plussers voor het eind van het jaar te hebben geprikt.

Alleen met een booster ben je goed beschermd tegen de nieuwe omikronvariant, zei De Jonge. De komende week moeten er een miljoen prikken worden gezet. De week erop moet het richting 1,5 miljoen boosterprikken gaan. Op locaties komen extra priklijnen en de tijden worden verruimd waarin gevaccineerd kan worden.

School en opvang

Het hele onderwijs en de buitenschoolse opvang moeten dicht tot en met ten minste 9 januari. Dat is volgens het kabinet nodig om de verspreiding van de omikronvariant te beperken. Op 3 januari besluit het kabinet of het onderwijs na 10 januari weer open kan.

Alle binnensportlocaties gaan de komende tijd dicht. Kinderen tot en met 17 jaar mogen op de vereniging wel buiten blijven sporten tot 17.00 uur. Ze kunnen trainen en onderling wedstrijden spelen op hun eigen club. Competities worden stilgelegd.

Volwassenen mogen slechts alleen of met zijn tweeën sporten, op 1,5 meter afstand, zei Rutte. Hij spoorde mensen aan wel te "wandelen, fietsen of een rondje te rennen of wat dan ook. Sporten is goed, gezond en belangrijk." 

Rutte kondigt lockdown aan: 'Ik hoor heel Nederland zuchten'

01:31