Spoedadvies

OMT adviseert strenge lockdown, vandaag spoedoverleg kabinet

18 december 2021 06:00 Aangepast: 18 december 2021 06:12
Beeld © ANP

Het OMT adviseert een strenge lockdown om de snelle verspreiding van de omikronvariant te remmen. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Dat houdt in dat alle niet-essentiële winkels, horecazaken, scholen, theaters, bioscopen en musea hun deuren moeten sluiten. Of dat ook gaat gebeuren, bepaalt het demissionaire kabinet vandaag.

Gisteravond praatte RIVM-directeur Jaap van Dissel de meest betrokken ministers bij over dit advies. Vanmiddag volgt een digitaal spoedoverleg. Neemt het kabinet het advies van het OMT over, dan volgt waarschijnlijk snel een persmoment waarin de nieuwe maatregelen worden toegelicht.

Bij een eerdere lockdown mochten alleen essentiële winkels zoals supermarkten openblijven. Of dat nu ook gaat gebeuren, is aan het kabinet. Mogelijk komen er uitzonderingen voor sommige sectoren.

Slecht nieuws

"Dit geeft aan hoe groot de zorgen over het omikronvirus zijn", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Het kabinet heeft altijd gezegd: als het OMT het nodig vindt, dan zullen we niet aarzelen. En het kabinet heeft bijna alle adviezen van het OMT opgevolgd. Daarom houdt iedereen in Den Haag rekening met heel slecht nieuws morgen."

Als dat gebeurt, zal daar komende week ook een Kamerdebat over worden gehouden. Dan komt het parlement terug van reces, laat PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken weten, als waarnemend voorzitter van de commissie Volksgezondheid.

Grote zorgen

Gisteren zei demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid al dat het kabinet zich grote zorgen maakt over de snelle opmars van de omikronvariant. "Als het nodig is nemen we extra maatregelen", voegde hij daar aan toe.

Vorige week kondigde De Jonge al aan om de boostercampagne te versnellen. Eind januari moeten alle volwassenen die dat willen een derde prik hebben gehad. Maar dat komt mogelijk niet snel genoeg, gezien de snelle verspreiding van de omikronvariant.

Veel gevallen in Amsterdam

Het kabinet had het OMT om een extra advies gevraagd vanwege de snelle opmars van de besmettelijke virusvariant in de ons omringende landen.

Ook in Nederland gaat het snel. Zo bleek deze week uit onderzoek dat een kwart van de coronagevallen in Amsterdam de omikronvariant betreft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle ballen op de boosters: hoe belangrijk is die derde prik nou echt?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore