Aanpak coronavirus

OMT adviseert strengere maatregelen vanwege snelle verspreiding omikron

17 december 2021 17:26 Aangepast: 17 december 2021 18:14
Lege straten vanwege corona. Beeld © ANP

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om snel extra maatregelen te nemen vanwege de snelle verspreiding van de omikronvariant. Vanvond worden de meest betrokken ministers bijgepraat door RIVM-directeur Jaap van Dissel. Het kabinet houdt morgen digitaal spoedoverleg over het advies van het OMT. Dat bevestigen bronnen tegen RTL Nieuws.

Wat die nieuwe maatregelen zijn is nog niet bekend. In het kabinet zijn grote zorgen over de opmars van het virus, herhaalde minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vandaag na afloop van de ministerraad.

Veel gevallen in Amsterdam

Vanwege de snelle opmars van de besmettelijke virusvariant in de ons omringende landen, vroeg het kabinet het OMT om een extra advies.

Ook in Nederland gaat het snel. Zo bleek deze week uit onderzoek dat een kwart van de coronagevallen in Amsterdam de omikronvariant betreft.

De omikronvariant is op dit moment bij meer dan honderd mensen in Nederland vastgesteld, maar het werkelijke aantal gevallen ligt waarschijnlijk hoger. Het zou tot een nieuwe golf besmettingen kunnen leiden.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat omikron vlak na de jaarwisseling de meest voorkomende variant is. Het is niet duidelijk of de versie ook ziekmakender is, maar het is mogelijk dat er ook een nieuwe golf ziekenhuisopnames komt.

Net nieuwe maatregelen

Het kabinet heeft afgelopen dinsdag net nieuwe maatregelen aangekondigd. Zo gaan basisscholen en de buitenschoolse opvang komende week dicht. Andere maatregelen, zoals de avondlockdown en het weren van toeschouwers bij sportwedstrijden, blijven langer van kracht.

Die regels zouden tot en met 14 januari gelden, maar premier Mark Rutte liet toen doorschemeren dat er misschien 'eerder al een nieuw weegmoment komt'. Mogelijke nieuwe maatregelen zijn het sluiten van de horeca, niet-essentiële-winkels en theaters en bioscopen.

Catshuisoverleg

Het OMT kwam vandaag bijeen voor het opstellen van het door het kabinet gevraagd extra advies. Het is nog onbekend wat het kabinet gaat doen met de aanbevelingen. Aanvankelijk werd gerekend op Catshuisoverleg op zondag, maar dat wordt nu vervangen door het digitale overleg morgen.

Mogelijk volgt in de dagen daarna een coronapersconferentie door premier Rutte en minister De Jonge.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Dissel: omikron verspreidt zich 2 tot 3 keer sneller dan deltavariant

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore