Extra OMT-advies

Grote zorgen over omikronvariant, mogelijk aanvullende maatregelen nodig

17 december 2021 14:31 Aangepast: 17 december 2021 15:37
Hugo de Jonge Beeld © ANP

Er zijn grote zorgen over de bescherming tegen de nieuwe omikronvariant. Nieuwe aanvullende maatregelen zijn niet uitgesloten, zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vanmiddag na afloop van de ministerraad. Hij wilde niet vooruitlopen op welke maatregelen dat zouden kunnen zijn.

Volgens minister De Jonge gaat de verspreiding van de nieuwe omikronvariant heel snel. "Als het nodig is om het virus af te remmen, nemen we maatregelen", zei De Jonge zojuist. "Ik maak me grote zorgen. Wat we in ieder geval weten is dat de mensen die wel hun eerste en tweede prik hebben gehad, onvoldoende beschermd zijn tegen de nieuwe variant."

In Amsterdam is een kwart van de besmettingen al de nieuwe omikronvariant.

Extra overleg

Vanavond komt het OMT bij elkaar om een extra advies uit brengen. Afhankelijk van dat advies, is er mogelijk dit weekend een extra Catshuisberaad met alle betrokken ministers en deskundigen.

De Jonge wilde niet vooruitlopen op de maatregelen. Maatregelen die nog genomen kunnen worden, zijn het sluiten van sectoren en contactberoepen. 

Avondlockdown verlengd

Afgelopen dinsdag tijdens de persconferentie besloot het kabinet nog om de avondlockdown te verlengen tot en met 14 januari. Ook toen waarschuwde demissionair premier Rutte al: "Het kan best zijn dat er eerder al een nieuw weegmoment komt, want er is reden tot zorg."

Iedere volwassene krijgt uiterlijk in januari een boosterprik, werd tijdens de afgelopen persconferentie bekend. "Er komt een maximale versnelling van de boostercampagne. We doen dat zo snel mogelijk om zo veel mogelijk mensen een boosterprik te geven om de omikronvariant tegen te houden", zei De Jonge.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen over nieuwe variant, Tweede Kamer debatteert over verlenging avondlockdown

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore