Ga naar de inhoud
Extra herkansing en spreiden

Eindexamens ook dit schooljaar in aangepaste vorm vanwege corona

Het wordt straks de keer dat de eindexamens worden geraakt door het coronavirus. Beeld © ANP

Eindexamenkandidaten krijgen dit schooljaar een extra herkansing en de kans om hun examens te spreiden over twee tijdvakken. Daardoor krijgen de leerlingen meer tijd om zich voor te bereiden en komen leerlingen die in quarantaine zitten niet in de problemen. Dat heeft minister voor Onderwijs Arie Slob bekendgemaakt.

Ook dit jaar krijgen leerlingen nog wat extra mogelijkheden om hun examens te kunnen halen. Dat doet de minister ook omdat deze leerlingen vorig jaar - hun voorbereidende jaar op de examens - veel thuisonderwijs hebben gehad. Daarmee was de voorbereiding dus niet optimaal.

Het tweede tijdvak wordt verlengd van 4 naar 10 dagen en er kunnen ook in dat tijdvak vakken voor de eerste keer gedaan worden. Er komt een derde tijdvak voor herkansingen. Het eerste tijdvak loopt van 12 mei tot en met 30 mei. Het tweede tijdvak loopt van 13 tot en met 24 juni en het derde tijdvak loopt van 5 tot en met 8 juli.

Vmbo en staatsexamen

Daarnaast zijn er extra maatregelen voor het vmbo en de staatsexamens. Vmbo-leerlingen hoeven niet drie of vier, maar twee onderdelen van het beroepsgerichte profielvak doen met een centraal schriftelijk en praktisch examen. De twee andere onderdelen worden afgesloten met een schoolexamen.

Leerlingen die het staatsexamen doen, mogen naast de andere aanpassingen ook een vertrouwenspersoon meenemen naar het mondelinge examen.

De examenuitslagen voor havo en vwo worden een week eerder bekendgemaakt dan van het vmbo.

Slob heeft het besluit genomen na overleg met scholen, leraren en leerlingen. "Op die manier krijgen alle leerlingen de kans om hun middelbareschoolperiode op een goede manier af te sluiten", zegt Slob.

Onderwijsveld niet tevreden

Toch zijn onderwijsorganisatie zoals CNV Onderwijs, AOb, FvOv, Platform VVVO en het LAKS niet tevreden met de maatregelen van de minister. Zij hebben grote bedenkingen bij de 'timing en de praktische uitvoerbaarheid' van de examenregeling, laten zij weten in een verklaring.

"Waarom een examenregeling nu vaststellen als deze regeling waarschijnlijk in januari, door de gevolgen van omikron, al moet worden aangepast? Dat geeft alleen nog meer onrust. Daarnaast voorzien we met deze regeling ook grote praktische problemen bij drie, kort op elkaar volgende, tijdvakken. In de praktijk is dit niet of nauwelijks haalbaar. Door het ingedikte tijdpad moet de correctie onder grotere tijdsdruk plaatsvinden. En het derde tijdvak valt voor een groot deel van het personeel in de vakantie. Dat kan je alleen op basis van vrijwilligheid vragen, het onderwijspersoneel is zo overbelast", schrijven zij.

Nieuw
Lees ook:
Nieuw record: 209.000 klachten over de eindexamens

Eerdere examens

Twee jaar geleden gingen de centrale examens op de middelbare school niet door. Leerlingen moesten in examenjaar 2020 op basis van de resultaten van hun schoolexamens het diploma halen.

Vorig jaar gingen ze wel door. Maar omdat vanwege corona leerlingen veel thuisonderwijs hadden gehad, was het wel in aangepaste vorm. Vanwege de coronacrisis hadden leerlingen dit jaar ruimere mogelijkheden om het examen af te leggen.

De coronacrisis zorgde vorig schooljaar voor minder directe lesuren in het middelbaar onderwijs en dat zorgde voor onzekerheid bij examenleerlingen.

01:59

Het tweede tijdvak voor het centraal examen werd verlengd naar 10 dagen, waarmee leerlingen het centraal examen konden spreiden over langere tijd. Ook kregen leerlingen een extra herkansing voor het centraal examen (2 in totaal). Daarnaast mochten leerlingen één vak niet laten meetellen voor het bepalen van de uitslag. Dat mocht geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde. Voor het vmbo waren er extra wijzigingen.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.