Wet aangepast

Kinderen na overlijden ouders niet meer uit huis gezet

20 december 2021 06:29 Aangepast: 24 december 2021 22:37
Demissionair minister Kajsa Ollongren: ''Jongvolwassenen die hun ouder verliezen moeten zich kunnen richten op het verwerken van dat verlies''.. Beeld © ANP

Meerderjarige kinderen hoeven na het overlijden van hun ouders niet langer binnen twee maanden de ouderlijke huurwoning te verlaten. Zij krijgen langer de tijd voor rouwverwerking en de garantie dat ze ook daarna niet op straat komen te staan.

Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat wettelijk regelen dat de kinderen langer in de huurwoning mogen blijven wonen, ook als de verhuurder daar niet mee instemt.

Nu hebben kinderen als medebewoners geen rechten en kunnen ze na twee maanden uit huis worden gezet. Ze kunnen niet zomaar het huurcontract van hun ouders overnemen. Naar schatting gaat het jaarlijks om enkele tientallen gevallen.

Gedragscode

Omdat de wettelijke regeling tijd vergt, heeft Ollongren nu al een gedragscode afgesproken met onder meer de koepel van woningcorporaties Aedes en organisaties van particuliere verhuurders. De verhuurders beloven nu al maatwerk te bieden, om te voorkomen dat de kinderen zonder woning komen te zitten.

Ollongren: "Jongvolwassenen die hun ouders verliezen moeten zich kunnen richten op het verwerken van dit verlies. Dankzij de afspraken hoeven zij zich geen zorgen te maken over hun woonsituatie. Dat geeft meer rust en komt ten goede aan het rouwproces."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanslag op woningcorporatie Enschede, mogelijk verband met uitzetting zusjes

De 22-jarige Sammy-Jo had die rust vorig jaar niet, toen zij haar vader verloor aan longkanker. Ze wilde graag in het ouderlijk huis blijven wonen vanwege de herinneringen. Maar de woningcorporatie was onverbiddelijk. Sammy-Jo moest er uit. Tegenover Editie NL vertelde ze hoe machteloos ze zich voelde. 

Er waren meer voorbeelden, het ene nog schrijnender dan het andere. Het was reden voor VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis om zich ermee te gaan bemoeien. Hij diende een motie in, waarin hij vroeg om de kinderen na het overlijden van hun ouders menselijk te behandelen. De voltallige Tweede Kamer steunde de motie. Vervolgens is demissionair minister Ollongren met verhuurders gaan praten om de wens van de Kamer te verwezenlijken. 

Tijdelijk contract

Het is de bedoeling dat de kinderen eerst een tijdelijk contract krijgen voor de ouderlijke woning, van maximaal 2 jaar. De verhuurder kijkt of de ouderlijke woning passend is voor de kinderen en verlaagt zo nodig de huur. Is de woning niet passend dan moet de verhuurder voor vervangende woonruimte zorgen.

Als de wettelijke regeling een feit is, geldt die voor zowel de sociale als de private huursector. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sammy-Jo (21) wordt huis uitgezet na overlijden vader

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore