Ga naar de inhoud
Coalitieakkoord

Rutte en oppositie botsen in debat regeerakkoord over besparingen zorg

Rutte en Klaver tijdens het debat in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Het komende kabinet zal volgens VVD-leider Mark Rutte niet besparen op de zorg. "We remmen de stijgende kosten af. Dat is noodzakelijk", zei hij in debat met de kritische oppositie. Die partijen zijn boos over een bezuiniging in het regeerakkoord van 4,5 miljard euro per jaar opgenomen voor 2052.

Maar daarbij gaat het om een besparing ten opzichte van de trend van stijgende zorgkosten, ofwel het 'afremmen' van de kosten, zoals Rutte dat noemt. De komende jaren gaat er wel extra geld naar de zorg.

Zorgkosten
Lees ook:
Zorgkosten in het nieuwe regeerakkoord: wel of geen 5 miljard bezuiniging?

Afremmen stijging zorgkosten

De komende jaren stijgen de zorgkosten verder dan eerder gepland. Het kabinet heeft een rem op die stijgende kosten wel alvast aangekondigd: de zorgkosten mogen vanaf 2026 minder hard stijgen, vindt het kabinet. In 2026 gaat het nog om bijna 800 miljoen euro minder, in de jaren daarna gaat dat oplopen tot bijna 5 miljard euro minder in 2052.

Koekoeksjong

"Op de langere termijn stijgen de kosten zó snel", benadrukt Rutte tegenover SP-leider Lilian Marijnissen. Als het kabinet niets doet zullen de zorguitgaven andere investeringen 'als een koekoeksjong uit het nest duwen'.

Volgens Marijnissen is het 'de waarheid dat er keihard wordt bezuinigd op de zorg'. De socialiste hekelt 'budgetafspraken' en zegt dat het kabinet 'geen respect voor de mensen in de zorg' heeft.

Bereid te praten

GroenLinks-leider Jesse Klaver legde meteen een ultimatum op tafel. "Haal deze bezuiniging eruit, zet hem niet in de boeken. Dán ben ik bereid te praten over waar wel snel slimme besparingen mogelijk zijn."

Rutte noemt de eis van Klaver niet 'reëel', maar wil wel met hem praten over hoe de groei van de zorgkosten kan worden afgeremd. "Jesse Klaver heeft een machtsmiddel", merkte Rutte op, omdat de coalitie geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft en daar dus steun nodig heeft van de oppositie.

SER
Lees ook:
SER waarschuwt: zorgkosten verdubbelen als er niks verandert

Acuut bezuinigd

Ook coalitiegenoot D66-leider Sigrid Kaag noemt het 'jammer dat er wordt gedaan alsof er nu acuut bezuinigd wordt'. Deze kabinetsperiode wordt extra geïnvesteerd, "we kijken naar minder groei op langere termijn. Dat is een heel ander verhaal".

Met die uitleg nam SP-leider Marijnissen geen genoegen. "Ook voor nu staan er heel veel minnen", aldus de socialiste.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.