Vanwege buitensporig lange formatie

Remkes: geduld samenleving op de proef gesteld, evaluatie nodig

15 december 2021 13:40 Aangepast: 15 december 2021 13:49
Kamervoorzitter Bergkamp en de informateurs Remkes en Koolmees. Beeld © ANP

"Het was de langste kabinetsformatie ooit. Het geduld van de samenleving met de politiek is danig op de proef gesteld. Hoe verklaarbaar het ook is dat het allemaal zo lang heeft geduurd, dit heeft de betrouwbaarheid niet vergroot. Dit vraag, als straks het stof is neergedaald, om een stevige evaluatie." Dat zei informateur Johan Remkes tijdens het aanbieden van het nieuwe regeerakkoord.

Het motto van het nieuwe coalitieakkoord van Rutte-IV is: 'Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst'. De presentatie vond plaats 274 dagen na de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart.

Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) bereikten maandagavond uiteindelijk overeenstemming. Gisteren presenteerden de fractieleiders het akkoord aan hun fracties. Die stemden daar gisteren ook mee in.

Vanochtend werd er door de partijleiders onderling nog gesproken over kleine aanpassingen van het coalitieakkoord, maar daar werden de partijleiders het onderling snel over eens.

Tangverlossing

Het stuk ligt er 274 dagen na de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Eerder zei CDA-leider Wopke Hoekstra dat het proces om tot een akkoord te komen, wel iets had van een tangverlossing.

Het regeerakkoord is met 50 pagina's iets dunner dan het vorige, en minder gedetailleerd. Het vorige regeerakkoord van de vier partijen uit 2017 telde zo'n 70 pagina's.

Morgen is een debat waarbij Rutte wordt aangesteld als formateur. Die kan dan zijn vierde kabinet gaan vormen. Dat debat is vanaf 10.00 uur live te volgen op onze site en app.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Regeerakkoord vandaag gepresenteerd: dit weten we tot nu toe

Dit is al bekend uit het regeerakkoord

Al eerder werd bekend dat de kinderopvang grotendeels gratis zal worden, en dat het leenselsel voor studenten wordt afgeschaft. Dit weten we tot nu toe:

  •  Er komen miljardenfondsen om klimaatcrisis en stikstofcrisis aan te pakken.
  •  Kinderopvang wordt grotendeels gratis.
  •  Ongeveer 3 miljard euro gaat naar lastenverlichting, voor met name de middenklasse.
  •  Het minimumloon wordt fors verhoogd.
  •  De koppeling tussen het minimumloon en de uitkeringen, zoals bijstand en AOW, blijven bestaan.
  •  Het leenstelsel wordt afgeschaft.
  •  Het nieuwe kabinet investeert in woningbouw, er komt een speciale minister voor Wonen.  
  •  De invoering van rekeningrijden wordt voorbereid.
  •  De komst van nieuwe kerncentrales wordt in gang gezet. 
  •  Er gaat meer geld naar politie, justitie en defensie. Er komt veel aandacht voor ondermijning, cybercrime, de rechtsstaat en economische veiligheid.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore