De omikronvariant verspreidt zich 2 tot 3 keer sneller dan de deltavariant. Dat zei RIVM-directeur Jaap van Dissel op basis van Engels onderzoek naar de omikronvariant. De snelle verspreiding komt volgens Van Dissel waarschijnlijk doordat de variant zich onttrekt aan bescherming door langer geleden vaccinatie of een doorgemaakte infectie.
De boostervaccinatie en andere maatregelen zouden daar volgens Van Dissel wél tegen helpen. De RIVM-directeur praatte de Tweede Kamer vanochtend bij in een technische briefing voorafgaand aan het debat over de corona-aanpak van het kabinet vanmiddag.

Werkzaamheid AstraZeneca
Van Dissel zei ook dat uit het onderzoek bleek dat twee doses van het AstraZeneca-vaccin na verloop van tijd vrijwel geen bescherming meer bieden tegen besmetting met de omikronvariant. Aangetekend moet wel worden dat het is gebaseerd op Engels onderzoek. Daar zijn mensen langer geleden gevaccineerd dus zou het ook te maken kunnen hebben met de afname van de werkzame stof.
Een andere zaak die Van Dissel aanstipte was de snelle verspreiding van het virus in Zuid-Afrika. "Dit zeg ik met tegenzin", zei Van Dissel toen hij erop wees dat het land daar last heeft van de snelle verspreiding terwijl het aan het begin van de zomer staat.
In die maanden verspreidden virusvarianten zich in het verleden langzamer. In Nederland staan we aan het begin van de winter, de maanden waarin een virus zich juist makkelijker verspreidt.

600 ziekenhuisopnames per dag
De omikronvariant van het coronavirus zal volgens Van Dissel begin januari waarschijnlijk de deltavariant verdrijven als de meest voorkomende variant in Nederland. Meer dan de helft van alle besmettingen zal dan met de nieuwe virusversie zijn.
Wat het betekent voor het aantal ziekenhuisopnames, is onzeker, zei Van Dissel. Tijdens een briefing voor de Tweede Kamer verwees hij naar voorlopige uitkomsten van Britse onderzoekers. Zij verwachten in januari ongeveer 2400 ziekenhuisopnames per dag 'in ons meest optimistische scenario'.
Als die inschatting klopt, zou dat omgerekend voor Nederland kunnen neerkomen op 600 ziekenhuisopnames per dag, aldus Van Dissel. Van die 600 mensen zouden dagelijks 100 tot 125 mensen op de intensive cares kunnen belanden. Op de piek van de huidige golf, eind november en begin december, waren er ongeveer 400 ziekenhuisopnames per dag, waarvan ongeveer 50 op de intensive cares.
RIVM: 'Forse verspreiding omikron koste wat kost voorkomen'
Ouderen iets minder beschermd
Ouderen worden opnieuw iets minder beschermd door de eerste prikken tegen het coronavirus. Bij 70-plussers beschermen de beschikbare vaccins nog voor 82 procent tegen ziekenhuisopname. Dat heeft Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gezegd tegen de Tweede Kamer.
Bij zijn vorige briefing, begin december, boden de vaccins bij ouderen 84 procent bescherming. Begin november was de zogeheten vaccineffectiviteit 89 procent.
Ook bij mensen die jonger dan 70 zijn, zwakt de bescherming iets af. Bij hen zijn de vaccins voor 93 procent effectief tegen ziekenhuisopnames, terwijl dit eerder zo'n 97 procent was. De vaccins blijven wel beschermen tegen opname op een intensivecareafdeling. De effectiviteit daartegen is ongeveer 95 procent.