Het spoorboekje

Vandaag presentatie coalitieakkoord, maar wanneer hebben we een kabinet?

15 december 2021 06:25 Aangepast: 15 december 2021 14:42
De nieuwe namen die Rutte IV gaan vormen zijn bekend.

Hoewel er vandaag een coalitieakkoord is gepresenteerd, is er nog steeds geen nieuw kabinet. Waarom duurt het zo lang en wanneer hebben we dan wel een kabinet? Politiek commentator Frits Wester legt uit.

"Aanvankelijk was het idee dat er een regeerakkoord op hoofdlijnen zou komen", zegt Wester. "En de nieuwe bewindspersonen zouden dan een paar weken de tijd nemen om  te bedenken hoe ze hun hun beleid in de praktijk vorm zouden kunnen geven. Dat idee lijkt nu losgelaten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindelijk witte rook: onderhandelaars reageren op akkoord Rutte IV

Lijken in de kast?

Het gaat om 20 ministers en waarschijnlijk 9 staatssecretarissen. De bedoeling is om evenveel mannen en vrouwen in de ministersploeg te hebben. Bij ministers is de verdeling als volgt: 8 voor de VVD, 6 voor D66, 4 voor het CDA en 2 voor de ChristenUnie. Hoe de verdeling wordt van de staatssecretarissen, is nog even afwachten. De nieuwe bewindslieden worden in overleg met alle partijen aangesteld.

Waarschijnlijk zullen er ook personen uit het huidige demissionaire kabinet terugkeren, maar de kans is niet groot dat veel van hen op hetzelfde departement terugkeren. Als alle nieuwe bewindslieden zijn aangezocht, worden die gescreend: zitten er nog lijken in de kast?

Bordesfoto

"Op zich kost het zoeken van zo'n 30 bewindslieden die allemaal bij de formateur Rutte langs moeten, en voor zover nodig opnieuw gescreend moeten worden, nog wel wat tijd", zegt Wester.

Als dat allemaal is afgerond, is het tijd voor de traditionele bordesfoto van het kabinet Rutte IV met koning Willem-Alexander. Rekening wordt nu gehouden met de eerste weken van januari.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore