Mogelijke vervolging

Hof wil hoge ambtenaren Belastingdienst aan tand voelen over toeslagenaffaire

14 december 2021 14:43 Aangepast: 14 december 2021 14:58
Gedupeerden tijdens een demonstratie in Den Haag. Beeld © ANP

Het Gerechtshof in Den Haag wil twee hoge ambtenaren van de Belastingdienst horen in de artikel 12-procedure die is aangespannen door slachtoffers van de toeslagenaffaire. Gedupeerde ouders eisen dat alsnog strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld tegen betrokken ambtenaren.

Voordat het hof daarover beslist, wil het eerst de huidige directeur-generaal van de Belastingdienst en de directeur-generaal Toeslagen horen. Dat zal gebeuren op 20 april 2022. Het Hof heeft de twee ambtenaren gevraagd welke medewerkers van de Belastingdienst verder moeten worden opgeroepen.

Vorig jaar deed het ministerie van Financiën aangifte tegen eigen ambtenaren vanwege hun rol in de toeslagenaffaire. De aangifte werd in mei vorig jaar gedaan door de staatssecretarissen van Financiën wegens 'een vermoeden van knevelarij en beroepsmatige discriminatie'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen strafrechtelijk onderzoek naar rol Belastingdienst in toeslagenaffaire

Begin dit jaar besloot het Openbaar Ministerie geen strafrechtelijk onderzoek te starten. Na een oriënterend feitenonderzoek concludeerde het OM dat er geen sprake is van een strafrechtelijke verdenking van knevelarij of beroepsmatige discriminatie. Gedupeerde ouders stapten vervolgens naar het Hof om alsnog vervolging af te dwingen.

Advocaat Vasco Groeneveld, die namens 152 ouders een zogenaamde artikel 12-procedure heeft aangespannen, is blij met het tussenbesluit. "Het Hof had onze klacht nu ook al kunnen afwijzen", reageert hij. "Ik leid hieruit af dat alles open ligt."

Bekijk ook: Kristie vecht voor haar gelijk in toeslagenaffaire

Het verhaal van een van de slachtoffers: "Sorry is niet genoeg.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook dit:

Kabinet wil zwaarst gedupeerden toeslagenaffaire sneller helpen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore