Fracties coalitiepartijen stemmen in met regeerakkoord

De fracties van VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben ingestemd met het coalitieakkoord. Dat gebeurde nadat de fracties zich een groot deel van de dag over de teksten van de onderhandelaars hadden gebogen. De fracties van de VVD en de ChristenUnie kwamen in de vooravond als laatste met hun instemming. Morgen wordt het definitieve akkoord gepresenteerd aan de Tweede Kamer.
Wopke Hoekstra was de eerste leider van de coalitiepartijen die bekendmaakte dat zijn partij akkoord was, na overleg met zijn fractie op het partijbureau van de christendemocraten. De veertienkoppige CDA-fractie is 'zeer tevreden' over de voorstellen, zei Hoekstra vanmiddag. Wel zijn er nog een paar punten die Hoekstra 'onder de arm meeneemt naar de informateurs'. Maar dat zijn volgens hem niet meer dan 'enkele details'.
VVD: luid applaus
D66-partijleider Sigrid Kaag maakte daarna bekend dat ook haar fractie instemde met het nieuwe coalitieakkoord. Kaag zei dat er een 'hele positieve ontvangst' was en dat de D66-Kamerleden 'vol overtuiging' hebben ingestemd. Ook de fracties van VVD en ChristenUnie hebben er intussen mee ingestemd. Dat gebeurde bij de VVD met luid applaus.
Maandagavond bereikten Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) uiteindelijk overeenstemming over een akkoord. Toen noemde Kaag het een 'mooi en gebalanceerd' akkoord. Net als de andere fractieleiders wilde ze er toen weinig over kwijt omdat hun eigen fracties zich er nog over moesten uitspreken.
Uitgelekte plannen
- Er komen miljardenfondsen om klimaatcrisis en stikstofcrisis aan te pakken.
- Kinderopvang wordt grotendeels gratis.
- Het leenstelsel wordt afgeschaft.
- Het nieuwe kabinet investeert in woningbouw, er komt een speciale minister voor Wonen.
- De invoering van rekeningrijden wordt voorbereid.
- De komst van nieuwe kerncentrales wordt in gang gezet.
- Het minimumloon gaat fors omhoog.
- Er gaat meer geld naar politie, justitie en defensie. Er komt veel aandacht voor ondermijning, cybercrime, de rechtsstaat en economische veiligheid.

Eindelijk witte rook: onderhandelaars reageren op akkoord Rutte IV
Het stuk ligt er 271 dagen na de verkiezingen voor de Tweede Kamer. "Het heeft lang geduurd en het had af en toe wel iets van een tangverlossing", concludeerde Hoekstra gisteravond. Volgens Segers is het akkoord dunner dan het vorige en minder gedetailleerd. Het vorige regeerakkoord van de vier partijen uit 2017 telde zo'n 70 pagina's.
Rutte formateur
De vier onderhandelaars komen morgenvroeg nog bijeen om te spreken over mogelijke aanpassingen ingegeven door de fracties. Daarna vindt de presentatie plaats en wordt het document openbaar.
Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het coalitieakkoord. Dan wordt Rutte aangesteld als formateur. Die kan dan zijn vierde kabinet gaan vormen.