Ga naar de inhoud
Kleinere kans op besmetting

Basisscholen en bso's week eerder dicht voor kerstvakantie

De basisscholen sluiten de deuren een week eerder. Beeld © ANP

Basisscholen gaan toch een week eerder dicht voor de kerstvakantie. Ook de buitenschoolse opvang wordt gesloten. Dat zal het kabinet vanavond bekendmaken, zeggen ingewijden tegen de politieke redactie van RTL Nieuws. De kinderopvang blijft open. Basisscholen mogen online onderwijs gaan geven, mits dat lukt om het te organiseren.

Het kabinet doet een tegemoetkoming aan scholen: aanstaande maandag kunnen scholen er nog wel voor kiezen om de deuren open te houden. De 'coulance-dag' kan worden gebruikt als ouders meer tijd nodig hebben om opvang voor hun kinderen te regelen.

Voor kinderen van mensen met essentiële beroepen moet in de dagen dat de scholen extra worden gesloten, wel opvang worden geboden door de scholen en de bso's.

Tot 14 januari

De avondlockdown die nu geldt, blijft tot en met 14 januari gelden. Vanavond maken premier Rutte en demissionair minister De Jonge de details bekend. Ook heeft het kabinet besloten om 85 miljoen euro uit te trekken voor extra steun voor de noodlijdende cultuursector. 

Door de maatregel hebben schoolgaande kinderen een week voor kerst minder onderling contact en zou de kans op besmetting kleiner zijn. Aanvankelijk zou de kerstvakantie op 24 december beginnen. De vrees daarbij was dat basisschoolkinderen het virus meenemen van school naar familie en bijvoorbeeld opa en oma. Een week eerder in de 'eigen gezinsbubbel' blijven, is veiliger, stellen de deskundigen.

Bekijk ook: Een week langer kerstvakantie? Daar zijn veel ouders niet echt blij mee

01:31
Het OMT adviseert om basisscholen een week voor de kerstvakantie al te sluiten. Vooral voor werkende ouders kan dat een probleem zijn.

Geadviseerd door OMT

Het demissionaire kabinet maakt zich zorgen om de besmettelijkere Omikron-variant van het coronavirus. "Over die variant weten we nog weinig, maar wat we er wel over weten is weinig geruststellend", zei demissionair coronaminister Hugo de Jonge gisteren.

Het vervroegen van de kerstvakantie werd eerder al meerdere keren geadviseerd door het Outbreak Management Team (OMT). Toen wilde het kabinet er nog niet aan, omdat het de scholen alleen eerder wil sluiten als het echt niet anders kan.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet bekijkt verlenging avondlockdown, mogelijk met aanpassingen

Vorige week schreef demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) nog dat het 'de inzet' van het kabinet was om de scholen rondom de kerstvakantie gewoon volgens planning open te houden. Veel kinderen hebben al leerachterstanden door eerdere schoolsluitingen.

Maar gisteren liet De Jonge doorschemeren dat het kabinet een vroegere kerstvakantie ernstig overweegt. Hij zei dat het kabinet de aanbeveling van het OMT 'serieus moet wegen'. De Jonge zei te begrijpen dat veel scholen in de problemen komen met de planning, 'maar we zeggen al een paar weken dat we hier aan denken'.

Verzet onderwijsbond

De Algemene Onderwijsbond (AOb) verzette zich vandaag voorafgaand aan het besluit tegen de verplichting om hybride onderwijs aan te bieden. De bond zegt dat het niet mogelijk is om afstandsonderwijs op zo'n korte termijn te organiseren.

Coronapersconferentie

Vanavond om 19 uur is er een persconferentie. Die is live te volgen via RTL Z, RTL Nieuws en deze site. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS