Kabinet-Rutte IV

Tevredenheid en opluchting over 'mooi en gebalanceerd' akkoord

13 december 2021 21:20 Aangepast: 14 december 2021 02:42
Mark Rutte (VVD) na afloop van de slotdag van de coalitiegesprekken. Beeld © ANP

D66-leider Sigrid Kaag omschrijft het coalitieakkoord voor het kabinet-Rutte IV als 'mooi en gebalanceerd'. Ook bij de andere partijleiders die aan het eind van de laatste dag van de onderhandelingen naar buiten kwamen, overheersten tevredenheid en opluchting.

Het akkoord wordt vandaag voorgelegd aan de fracties van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Als die zich erin kunnen vinden, kan het akkoord woensdag worden gepresenteerd.

Tangverlossing

"Blij dat we eruit zijn", zei CDA-leider Wopke Hoekstra. Hij is tevreden, maar sprak ook over een 'tangverlossing' vanwege de langdurige onderhandelingen die met de totstandkoming van het akkoord gepaard gingen.

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) is 'opgelucht' dat de gesprekken erop zitten. "Vervolgens is de vraag: is het goed genoeg?" zei hij over het resultaat. Segers heeft, zei hij, een 'groot gevoel van verantwoordelijkheid om aan de slag te gaan'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na negen maanden witte rook: onderhandelaars bereiken akkoord Rutte IV

De 'nieuwe bestuurscultuur' waarover de afgelopen tijd vaak is gesproken, kondigt zich volgens Segers aan in de omslag naar een 'dienstbare overheid' die 'primair gericht is op de burger en niet op zichzelf'. Hij had het over grotere openheid, transparantie en 'meer dualisme tussen kabinet en Kamer'.

Kaag (D66) zei dat de nieuwe cultuur moet blijken uit een 'andere houding', een 'andere samenwerking' en 'meer dualisme'.

'Goed akkoord neerleggen'

Informateur Wouter Koolmees is 'heel erg tevreden' met het onderhandelingsakkoord en zegt dat het nu aan de fracties is. Hij zei ondanks de slepende onderhandelingen niet te hebben getwijfeld aan een goede afloop. "Deze vier partijen wilden een goed coalitieakkoord neerleggen."

Demissionair én toekomstig premier Rutte wilde niets loslaten over het coalitieakkoord. "Ik ga nu niets erover zeggen, dat is allemaal voor later deze week."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zoektocht naar ministers voor Rutte IV: deze namen zingen rond in Den Haag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore