800.000 huishoudens

200 euro extra voor laagste inkomens vanwege hoge energierekening

10 december 2021 14:56 Aangepast: 11 december 2021 08:45
Beeld © ANP

Mensen met de laagste inkomens krijgen een extra tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen. Het gaat om zo’n 800.000 huishoudens. Begin volgend jaar krijgen ze eenmalig een bedrag van 200 euro dat moet helpen om de energierekening te betalen.

De energieprijzen zijn afgelopen maanden hard gestegen, waardoor veel huishoudens honderden euro’s extra kwijt zijn aan de energierekening. Om de pijn te verzachten trok het kabinet eerder al ruim 3 miljard euro uit voor een verlaging van de energiebelasting. Per huishouden scheelt dat per jaar zo’n 400 euro.

Melden bij gemeente

Voor mensen op of net boven het sociaal minimum trekt het kabinet nog eens extra de portemonnee. Bijstandsgerechtigden krijgen het extraatje van zo’n 200 euro automatisch. Andere groepen die in aanmerking komen voor de extra toeslag kunnen zich melden bij hun gemeente.

Verantwoordelijk staatssecretaris Dennis Wiersma zegt dat de extra tegemoetkoming noodzakelijk was voor een groep mensen. "We zien dat mensen echt in de problemen komen door de stijgende energieprijzen. Daarom heb ik samen met gemeenten gezocht naar een oplossing om mensen met een lager inkomen verder tegemoet te komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet compenseert hogere energierekening met gemiddeld 400 euro per huishouden

Ook gepensioneerden met alleen AOW en zelfstandigen met een laag inkomen krijgen de 200 euro. Gekozen is voor een vast bedrag, omdat anders te ingewikkeld zou worden om uit te zoeken wie hoeveel toeslag moet krijgen. In totaal is 200 miljoen euro vrijgemaakt voor de maatregel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore