Ga naar de inhoud
Volgende week persconferentie

Kabinet bekijkt verlenging avondlockdown, mogelijk met aanpassingen

Het kabinet kijkt ook naar het versoepelen van de bezoekregels rond de kerst. Beeld © ANP

Het aantal coronabesmettingen lijkt weliswaar iets te stabiliseren, maar de cijfers blijven nog steeds erg hoog. Het kabinet zal volgende week weer een persconferentie geven, na de drie weken met een beperkte lockdown. De komende dagen overleggen ministers over de nieuwe maatregelen. Een vooruitblik.

"Op tafel liggen verschillende opties", zegt politieke verslaggever Fons Lambie. "Of het kabinet verlengt de huidige maatregelen met een paar weken. Dan blijft de huidige 'avondlockdown' ongewijzigd. Maar het is ook een optie om bijvoorbeeld het tijdstip van 17.00 uur iets op te schuiven, bijvoorbeeld naar 18.00 uur, 19.00 uur of 20.00 uur. Of dat echt gaat gebeuren, wordt zondag in het Catshuis besproken."

Buitensport

Ook zou het kabinet de tijden voor bijvoorbeeld de buitensport iets kunnen verruimen, want dat is een nadrukkelijke wens bij partijen in de Tweede Kamer. 

"Een ander vraagstuk voor het kabinet: de bezoekregels tijdens Kerstmis en oud en nieuw", zegt Lambie. "Op dit moment geldt het advies om maximaal vier mensen thuis op bezoek te ontvangen. Versoepel je dat voor de feestdagen? Of creëer je met een versoepeling tijdens de feestdagen juist een nieuwe piek in de besmettingen? Ook die afweging moeten de ministers maken."

Lockdown
Lees ook:
Lockdown vergt creativiteit: 'Verschuif sporten en stamppot eten naar de middag'

Het weekgemiddelde van de coronabesmettingen is de afgelopen dagen licht gedaald, maar nog steeds veel te hoog. De zorgafdelingen en ic's liggen vol en sommige ziekenhuizen moeten de planbare zorg uitstellen.

"De twee coronabestrijders van het kabinet, Rutte en De Jonge, koersen op een verlenging. De druk op de zorg, de angst om maatregelen te snel los te laten en de onzekerheid over de omikronvariant spelen daarin mee", vertelt Lambie. "Maar in het Catshuis is de discussie breder: verschillende ministers komen natuurlijk op voor verschillende sectoren en deelbelangen."

Kerstvakantie

Afgelopen week gingen er steeds meer stemmen op om de kerstvakantie voor basisschoolleerlingen te verlengen. Die zou dan een week eerder moeten beginnen. Maar de betrokken ministers van Onderwijs en Volksgezondheid zeggen dat dat alleen gebeurt als de cijfers daar aanleiding toe geven.

Demissionair minister Slob liep vooruit op de besluitvorming en zei dat er geen sprake is van een eerdere sluiting.

Slob
Lees ook:
Slob benadrukt: kabinet wil scholen openhouden rond kerstvakantie

Dit soort aanscherpingen zijn alleen een optie als uit het OMT-advies en de nieuwste berekeningen blijkt dat de besmettingen niet snel genoeg dalen en de avondlockdown te lang duurt. Naast de optie van een weekje extra kerstvakantie kan het kabinet ook kijken naar een bredere invoering van de coronapas.

Inmiddels hebben de Eerste en Tweede Kamer ingestemd met de coronapas in niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening. Wie dan bijvoorbeeld een kledingwinkel, meubelwinkel, pretpark of kapper bezoekt, zou een QR-code moeten laten zien. Die maatregelen kunnen ook worden ingevoerd als 'wisselgeld' voor een versoepeling van de avondlockdown. 

Persconferentie dinsdag?

Vanochtend vergadert de ministeriële commissie corona (MCC). Zondag spreken de meest betrokken bewindslieden in het Catshuis met RIVM-directeur Jaap van Dissel over maatregelen. Dan zal er maandag of dinsdag opnieuw een MCC zijn, waar uiteindelijk de knopen worden doorgehakt.

In principe staat de coronapersconferentie op de vaste dag en vaste tijd gepland: dinsdagavond om 19.00 uur. Maar nu de formatie in de eindfase is beland, is het mogelijk dat dinsdag een nieuw regeerakkoord wordt gepresenteerd. Het is dan een optie om de coronapersconferentie te verplaatsen naar maandagavond.

Bekijk ook: Deze voetballers staan nu al om 7 uur op het veld

01:39
Sporten na 17.00 mag niet meer. Bij Sportclub Silvolde betekent dat dat ze nu om 07.00 op het veld staan. Wie denkt dat de inzet daardoor minder is, heeft het goed mis. "Dat moet ook, anders kan je het beter niet doen toch."

Live te volgen

Op welke dag de persconferentie ook wordt gehouden, wij zenden hem rechtstreeks uit op RTL 4, RTL Z en via onze app en site.