Maximale stijging

Huren mogen volgend jaar maximaal 3,3 procent stijgen

07 december 2021 19:42 Aangepast: 07 december 2021 19:46
Beeld © ANP

De huren in de vrije sector mogen vanaf het nieuwe jaar met maximaal 3,3 procent verhoogd worden. In ons land zijn ongeveer een half miljoen huurwoningen in de vrije sector. Mensen die in een sociale huurwoning wonen, krijgen niet met een verhoging te maken. Die zijn tot half 2022 bevroren.

De maximale huurverhoging is gelijk aan de inflatie plus 1 procentpunt. Dat komt dit jaar dus neer op 3,3 procent, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. De huren mogen dus volgend jaar niet harder stijgen dan dat percentage. 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken benadrukt dat een deel van de huurders in het huurcontract wél een hogere verhoging heeft staan. Die mag niet in rekening gebracht worden. Lager mag wel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huren in vrije sector stijgen weer na coronadip

Huurverlaging

In 2021 konden mensen die in een sociale huurwoning wonen maar te veel huur betalen voor hun inkomen eenmalig huurverlaging aanvragen. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ollongren had verwacht dat maximaal 260.000 mensen hiervan gebruik zouden maken, maar dat bleken er in de praktijk zo'n 100.000 minder te zijn.

Sommige mensen zijn goedkoper gaan huren of meer gaan verdienen. Anderen hebben bewust geen gebruik gemaakt van de regeling, of wisten niet dat de mogelijkheid bestond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore