'Goede vorderingen gemaakt'

Informateurs: partijen willen voor de kerst een coalitieakkoord

06 december 2021 16:49 Aangepast: 06 december 2021 20:59
Wouter Koolmees (l) en Johan Remkes.

VVD, D66, CDA en ChristenUnie streven ernaar om nog vóór het kerstreces een coalitieakkoord te presenteren. Er zijn 'goede vorderingen gemaakt'. Dat laten informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de informateurs zijn er sinds eind november 'goede vorderingen gemaakt.' De partijen willen voor volgende week hun akkoord presenteren 'zodat daarover een debat in de Kamer kan worden gevoerd', aldus de informateurs.

Langste formatie ooit

De huidige formatie is de langste in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Het is negen maanden geleden dat er verkiezingen waren. Het vorige record stond op naam van het kabinet Rutte III dat 225 dagen nodig had voor de formatie. 

In de Tweede Kamer klinkt veel kritiek over de lange duur van de vorming van een nieuwe coalitie, omdat allerlei belangrijke kwesties op de lange baan zijn of alsnog worden geschoven.

Zoektocht naar nieuwe bewindslieden

Als er in de komende twee weken een coalitieakkoord ligt, betekent dat nog niet dat er ook voor de feestdagen een nieuw kabinet op het bordes staat. De verwachting is dat de zoektocht naar en aanstelling van nieuwe bewindspersonen na de presentatie van een akkoord nog enkele weken in beslag zal nemen.

De afgelopen maanden hebben de vier partijen hun onderhandelingen met stilte omgeven. Enkele keren is het overleg gevoerd op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. De meeste gesprekken waren in overheidsgebouw Het Logement in Den Haag.   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore