Volgende week besluit

De Jonge: cijfers stabiliseren, maar nog niet duidelijk wat wel of niet kan

06 december 2021 15:33 Aangepast: 07 december 2021 01:06
Demissionair minister Hugo de Jonge. Beeld © ANP / Lex van Lieshout

Demissionair minister De Jonge ziet een stabilisatie van de coronacijfers. "De verwachting is dat we de komende dagen over de piek van het aantal besmettingen heen raken", zei hij. Volgende week dinsdag is er een besluit over het maatregelenpakket. Wat wel of niet kan, hangt echt af van de ontwikkelingen, benadrukte De Jonge.

Dat het 2G-plan op de lange baan is geschoven heeft geen betrekking op de besluitvorming van volgende week. 

Of de daling voldoende is om volgende week de avondlockdown te versoepelen, moeten we nog even afwachten, zei De Jonge. "De verwachting is dat we de komende dagen over de piek van het aantal besmettingen heen raken, maar we moeten altijd voorzichtig zijn met dit soort voorspellingen."

Volgende week dinsdag neemt het kabinet een besluit over het pakket. Volgende week vrijdag verloopt het huidige maatregelenpakket. "Eerst kijken we naar het nieuwe OMT-advies. De druk op de zorg is nog te hoog en er is heel veel onzekerheid over de gevolgen van de nieuwe variant."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

En toen liep de zorg vast: 'Elke dag op de SEH lijkt op een rampenoefening'

2G uitgesteld 

Eerder vandaag werd bekend dat het kabinet de omstreden 2G-maatregel voorlopig niet doorzet. Bij 2G krijgen alleen nog mensen die gevaccineerd of hersteld zijn toegang tot delen van de horeca en evenementen.

Volgens De Jonge is de invoering van 2G 'echt nodig'. "Anders blijven sectoren als de nachthoreca gesloten", zei hij vanmiddag. Maar de minister ziet ook dat de steun voor de omstreden maatregel in de Tweede Kamer nog onvoldoende is. "Er zijn nog veel vragen en onzekerheden in de Kamer, ook met de nieuwe variant. Daarom neem ik extra tijd", zei hij. 

Geen nachthoreca 

De Jonge zei ook dat hij langer de tijd kan nemen omdat hij de 2G-maatregel nu toch nog niet in kan zetten. 2G werkt alleen bij een lagere infectiegraad. "Met de hoge infectiedruk nu en de aanhoudende druk op de zorg verwachten we niet dat er op korte termijn ruimte ontstaat om delen van de samenleving verder te openen met 2G."

In januari wil het kabinet ook extra onderzoek naar de effectiviteit van de 2G-maatregel naar de Kamer sturen.

Cijfers nog altijd ongekend hoog, maar stabiliseren

  • Op de intensive cares liggen nu 611 ernstig zieke coronapatiënten, 13 meer dan zondag.
  • Op de verpleegafdelingen worden ruim 2100 (2143) mensen met corona behandeld, ook weer een lichte stijging.
  • In totaal zijn dat 2745 mensen. Het goede nieuws is dat het aantal patiënten in de ziekenhuizen zich lijkt te stabiliseren: al een week schommelt het rond die 2700. 
  • En dat geldt ook voor de instroom: In de afgelopen 24 uur werden er 211 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen, het laagste aantal in drie weken. 
RTL NIeuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore