Ga naar de inhoud
Coronamaatregelen langer?

Kabinet: behandeling 2G-maatregel pas volgend jaar

Minister Hugo de Jonge Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

Het plan voor de omstreden 2G-maatregel gaat voorlopig niet door. Het kabinet stelt voor om de maatregel pas begin volgend jaar te behandelen. Gezien de hoge besmettingscijfers denkt het kabinet niet dat er met 2G snel sectoren geopend kunnen worden en daardoor neemt het meer tijd. Dat betekent dat de coronamaatregelen waarschijnlijk worden verlengd. Het kabinet beslist daar volgende week over.

De omstreden 2G-maatregel werkt alleen bij een lagere infectiegraad, redeneert minister De Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Kamer.  "Met de hoge infectiedruk nu en de aanhoudende druk op de zorg verwachten we niet dat er op korte termijn ruimte ontstaat om delen van de samenleving verder te openen met 2G", schrijft de minister. 

Uitstel

Bij 2G worden alleen mensen toegelaten die gevaccineerd zijn of genezen van corona. Er is een nieuwe wet nodig om 2G mogelijk maken. Het was de bedoeling dat de Tweede Kamer zich deze week over de 2G-maatregel zou buigen. Dat wordt dus nu begin volgend jaar.

Het wetsvoorstel over de 2G-maatregel ligt zeer gevoelig in de Tweede Kamer, zegt politiek verslaggever Marieke van de Zilver. "En waar het kabinet een paar weken terug nog flink haast wilde maken met de invoering, is dat door de aanhoudende hoge coronacijfers een stuk minder urgent geworden: zo lang de cijfers zo hoog zijn, kan er toch niet versoepeld worden. Door de behandeling van het wetsvoorstel uit te stellen wil het kabinet de komende weken gebruiken om meer steun te kunnen verzamelen", zegt De Zilver. 

Bekijk ook: drie vragen over het 2G-beleid

03:35

Zeer gevoelig

Regeringspartij ChristenUnie had grote twijfels over 2G. De partij stelde onlangs een 1G-beleid voor, waarbij iedereen zich moet laten testen, gevaccineerd of ongevaccineerd. Kamerlid Mirjam Bikker laat in een reactie weten: "Het is goed dat het kabinet voorstelt om de behandeling van deze wetten op te schorten. Zoals vaker gezegd vindt de ChristenUnie 2G - nu en ook later - geen heilzame weg. Dat laat onverlet dat we werk moeten maken van een langetermijnstrategie over hoe we gaan leven met corona."

In januari wil het kabinet ook extra onderzoek naar de effectiviteit van de 2G-maatregel naar de Kamer sturen.  

OMT:
Lees ook:
OMT: 2G kan aantal besmettingen halveren ten opzichte van 3G
Bron: RTL Nieuws