Ga naar de inhoud
Kleinere dosering

Advies: kwetsbare kinderen van 5 tot en met 11 jaar vaccineren

Priklocatie ter illustratie Beeld © ANP

De Gezondheidsraad adviseert om kinderen van 5 tot en met 11 jaar met een kwetsbare gezondheid te vaccineren tegen corona. Minister De Jonge liet zojuist weten dat het heel logisch is om dit advies over te nemen. Deze kinderen zullen het vaccin van Pfizer krijgen, in een kleinere dosering.

Het gaat om kinderen met een chronische longaandoening, aangeboren hartafwijkingen en kinderen met het downsyndroom. Volgens de Gezondheidsraad heeft deze groep kinderen een verhoogd risico op een ernstig beloop van corona. 

Kinderarts bepaalt

Als zij het virus krijgen is de kans groter dat ze in het ziekenhuis komen, schrijft de Gezondheidsraad. Ook lopen deze kwetsbare kinderen meer risico op een ernstige ontstekingsreactie in de organen. Omdat deze kinderen vanwege hun aandoening vrijwel altijd onder behandeling van een kinderarts zijn, adviseert de Gezondheidsraad om de artsen te laten besluiten.

Het kabinet had de Raad gevraagd om een advies over het vaccineren van kinderen met een kwetsbare gezondheid. De verwachting is dat het kabinet het advies overneemt.

RIVM:
Lees ook:
RIVM: 'Veel kinderen positief, recordaantal besmettingen'

Kleinere dosis

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) heeft het BioNTech/Pfizer-vaccin in aangepaste dosering goedgekeurd voor gebruik bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Dit vaccin werkt goed en is voldoende veilig. De eerste kinderdoses van het vaccin worden in de loop van december verwacht. De raad adviseert die in te zetten voor deze groep kinderen.

Binnenkort adviseert de Gezondheidsraad ook over eventuele vaccinatie van gezonde kinderen tegen corona.

Bron: RTL Nieuws