'Royaal gebaar' gevraagd

Kamer roept koning op kroondomein toch hele jaar open te stellen

07 december 2021 15:56 Aangepast: 07 december 2021 16:01
Kroondomein Het Loo gaat elk najaar drie maanden op slot. Beeld © ANP

De Tweede Kamer roept koning Willem-Alexander op natuurgebied Kroondomein Het Loo toch het hele jaar open te stellen voor publiek. Een motie van D66 en de Partij voor de Dieren, waarin de koning wordt gevraagd om een 'royaal gebaar', haalde vandaag een ruime meerderheid.

Een deel van het Kroondomein Het Loo wordt elk najaar voor drie maanden gesloten. Daarop is al jaren veel kritiek, omdat de koning miljoenen aan subsidies ontvangt voor het beheer van het natuurgebied.

Een poging van demissionair minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) om die situatie te veranderen, mislukte. Zij stelde volledige openstelling als voorwaarde voor een nieuwe subsidie. De koning vroeg weliswaar 4,2 miljoen euro aan voor het beheer van het kroondomein in de komende jaren, maar hij besloot af te zien van een bijdrage voor de 3400 hectaren die elk najaar op slot gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning blijft Kroondomein Het Loo sluiten, nu zonder subsidie

Het was reden voor D66-Kamerlid Tjeerd de Groot en zijn collega Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren om bij de behandeling van de begroting een motie in te dienen waarmee zij de koning op andere gedachten proberen te brengen. Openstelling van het hele kroondomein is volgens De Groot belangrijk omdat de laatste anderhalf jaar steeds meer mensen van de natuur zijn gaan genieten. ''Door corona is het erg druk geworden in bepaalde gebieden. Openstelling van Het Loo gedurende het hele jaar kan er voor zorgen dat de toestroom van wandelaars publiek meer wordt verdeeld en de natuur dus minder wordt verstoord", aldus het Kamerlid.

Jacht

Natuurbeschermers pleiten al jaren voor openstelling gedurende het hele jaar. Zij stellen dat de sluiting alleen bedoeld is om ruimte te bieden aan koninklijke jachtpartijen. De rentmeester van het natuurgebied Arno Willems, die lid is van de hofhouding, ontkende dat na de aanvraag van de nieuwe subsidie. Er wordt volgens hem, in het kroondomein, net als in andere natuurgebieden wel gejaagd om ongebreidelde groei van de  wildstand tegen te gaan. Maar de koning jaagt zelf volgens hem maar een dagdeel per jaar.

De sluiting is volgens hem bedoeld om voor rust te zorgen. Dat is goed voor de natuur. De mens mag die natuur niet komen verstoren. Of zoals de koning het onlangs zelf zei tijdens een persgesprek: ''Het is een rustgebied en een natuurgebied, geen recreatiegebied'.  

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore