Torenhoge inflatie

Kabinet gaat koopkracht niet extra repareren ondanks zorgen Kamer over hoge inflatie

02 december 2021 18:24 Aangepast: 02 december 2021 18:51
Demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken Dennis Wiersma in de Tweede Kamer. Beeld © ANP Foto

Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken deelt de zorgen van de Tweede Kamer over de hard stijgende inflatie. Maar het kabinet is voorlopig niet van plan nog een keer de portemonnee te trekken om huishoudens daarvoor te compenseren. Oppositiepartijen dringen daar op aan.

Door de stijgende prijzen zijn de koopkrachtplaatjes voor volgend jaar niks meer waard, zegt PVV-Kamerlid Léon de Jong. Bij de plannen die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde zouden de meeste huishoudens er volgend jaar niet of nauwelijks op achteruit gaan.

Die berekeningen zijn niks meer waard, zeggen ook andere partijen. "Iedereen zakt door de hoeven", fulmineert PvdA-Kamerlid Henk Nijboer bij de begrotingsbehandeling van Sociale Zaken. "Zo’n grote koopkrachtdaling hebben we sinds de Tweede Wereldoorlog niet gehad", zegt ook Kamerlid Pieter Omtzigt.

Motor

Belangrijkste motor achter de stijgende inflatie zijn de stijgende energieprijzen. Het kabinet trok onlangs al ruim drie miljard euro uit om de gevolgen voor huishoudens te beperken. Verder lopen er gesprekken met gemeenten om nog iets extra’s te doen voor de mensen met de kleinste portemonnee.

Het kabinet neemt de stijgende inflatie serieus, zegt Wiersma. Maar voorlopig ziet hij geen reden tot extra koopkrachtreparatie. Het is ook 'te vroeg' om te voorspellen hoe de inflatie zich volgend jaar zal ontwikkelen. De verwachting is dat de prijsstijgingen komende maanden minder hoog zullen zijn dan in november.

Niet niks

"Het kan altijd meer", zegt Wiersma. "Maar 3,2 miljard euro vind ik niet niks. Dan neem je dit probleem serieus." Verder verwijst de staatssecretaris naar de formatietafel, waar mogelijk ook plannen worden gemaakt die een gunstig effect kunnen hebben op de koopkracht van mensen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inflatie naar hoogste punt van de eeuw, stijgen de prijzen nog verder?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore