Na oproep Partij voor de Dieren

Minister Schouten wil einde aan levend koken kreeften en krabben

02 december 2021 20:43 Aangepast: 03 december 2021 07:44
Beeld © Julius Schrank

Demissionair minister Carola Schouten van Landbouw wil dat er een einde komt aan het levend koken van kreeften en krabben. Zij reageert hiermee op een nieuw Brits onderzoek, waaruit blijkt dat de dieren pijn lijden als ze levend de pan in gaan.

De Partij voor de Dieren riep de minister bij de behandeling van de begroting op, het levend koken te verbieden. Schouten wil daarvoor de eerste stappen zetten en doet daarom nu al een beroep op koks om de dieren te doden, voordat ze de pan in gaan. Veel koks doen dat al met een priem of een mes, maar er zijn er ook nog steeds, die de dieren op de traditionele en dus pijnlijke manier bereiden. 

Motie

Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren kondigde een motie aan, waarin de Kamer wordt gevraagd die traditionele bereidingswijze te verbieden. Volgens Schouten vergt een verbod tijd omdat het Europees moet worden geregeld en wetenschappelijk moet worden onderbouwd. Ook wil ze dat daarbij wordt gekeken, op welke manier het doden van de kreeften en krabben het meest verantwoord kan gebeuren uit oogpunt van dierenwelzijn.

Het kan nog jaren duren eer er een Europees verbod is. Daarom wil Schouten graag dat koks nu al handelen alsof er al een verbod is en de dieren dus doden voordat ze het kokende water in gaan. ''Ik wil kijken hoe we er voor kunnen zorgen dat dat in Nederland de staande praktijk wordt'', aldus de minister.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Discussie over levend koken kreeften laait op: 'Past niet in een beschaafd land'

Zwitserland

Op dit moment is het levend koken van kreeft en krabben alleen in Zwitserland verboden. Het Verenigd Koninkrijk kondigde recent aan de dieren onder de bescherming van de dierenwelzijnswet te laten vallen. Dat wordt gezien als een eerste stap, om ook hier tot een verbod op het levend koken te komen.

Reptielen

Tijdens de begrotingsbehandeling kondigde Schouten ook aan dat ze harder wil gaan optreden tegen misstanden op reptielenbeurzen. Ze zegt dat ze de beurzen niet kan verbieden als zij zich aan de regels houden.

Verschillende partijen hebben op een verbod aangedrongen, ook vanwege de angst dat via deze beurzen ziekten kunnen worden overgebracht. Maar zo ver gaat Schouten dus niet. Wel kondigde zij aan eerder te willen overgaan tot sluiting als er misstanden zijn, zoals bij voorbeeld illegale handel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore