Ga naar de inhoud
Belofte De Jonge

De Jonge: grootste deel 60-plussers krijgt dit jaar nog uitnodiging boosterprik

De Jonge en Rutte tijdens een debat. Beeld © ANP

Voor het einde van het jaar moeten alle 60-plussers die langer dan zes maanden geleden hun laatste prik hebben gehad, een uitnodiging voor een boostervaccinatie op de mat hebben. Die belofte deed zorgminister De Jonge gisteravond in het coronadebat. Premier Mark Rutte wil het sporten voor kinderen niet uitzonderen van de avondlockdown.

De Tweede Kamer heeft - van oppositie tot coalitie- grote kritiek op het trage boostertempo. Tot nu toe zijn hier ruim 200.000 boosterprikken gezet. Daarmee lopen we flink achter op onze buurlanden. Ter vergelijking: in België zijn inmiddels 1,5 miljoen boosters gezet, in Frankrijk 7 miljoen en in Duitsland al 9 miljoen.

Rutte baalt ook

"Opnieuw heeft het kabinet zich laten verrassen, opnieuw zijn we hekkensluiter als het gaat om het tempo", zei Maarten Hijink (SP) over het priktempo. D66-Kamerlid Paternotte noemt het 'too little, too late.'

Premier Rutte bestrijdt dat het kabinet onnodig lang gewacht heeft: "Ik baal er ook van dat we achteraan bungelen. Maar we moeten varen op de wetenschap." Er lag op 2 november een advies van de Gezondheidsraad, benadrukte Rutte.

Bekijk ook: Rutte vloekt na omgooien koffie bij coronadebat

00:45

Geen uitzondering voor sporten

Vanuit de Kamer leefde ook de grote wens om het sporten voor kinderen uit te zonderen van de avondlockdown. Ook kinderen mogen tot 17:00 uur sporten, een meerderheid wil dat verlaten naar 20:00 uur. Maar Rutte keurt dat voorstel zeer af. "Voor alles wat je nu schrapt, moet je elders extra maatregelen nemen."

De premier is bang dat als je deze maatregel loslaat er te veel reisbewegingen komen en contacten tussen mensen. De avondsport staat wel bovenaan ons lijstje om weer mogelijk te maken als het kan. 

Frustratie
Lees ook:
Frustratie over boostercampagne: 'Schandalig hoe traag het gaat'