Ga naar de inhoud
Coronadebat

Tweede Kamer: kinderen langer laten sporten, kerstvakantie mogelijk verlengen

De Kamerleden voorafgaand aan een debat.

Nu de omikronvariant voor nieuwe dreiging zorgt, lijkt de Tweede Kamer akkoord te gaan met het nieuwe maatregelenpakket. Een Kamermeerderheid wil wél dat kinderen tot 20.00 uur kunnen sporten. Ook zijn er vragen over het verlengen van de kerstvakantie met een week. Grootste ergernis bij vrijwel alle partijen? De trage boostercampagne.

Sinds zondag geldt een avondlockdown voor ten minste drie weken. Bijna alle sectoren moeten om 17.00 uur dicht; de scholen worden wel gespaard. Vandaag spreekt de Tweede Kamer over de maatregelen die sowieso tot en met 18 december gelden. Een meerderheid van de Kamer lijkt akkoord te gaan met het nieuwe maatregelenpakket.

Kerstvakantie week langer?

VVD stelt wel voor om de kerstvakantie een week eerder te beginnen. Kinderen zijn 'virusfabriekjes' en niet gevaccineerd. Scholen zijn daardoor de grootste besmettingshaarden. Aukje de Vries van de VVD stelt voor de kerstvakantie een week eerder te laten beginnen. "Bijvoorbeeld in ruil voor een kortere zomervakantie." D66 en SP staan  in principe positief tegenover het plan. 

Het Outbreak Management Team (OMT), de deskundigen die het kabinet adviseren, suggereerde in zijn laatste advies al om de kerstvakantie een week eerder te laten starten. Het kabinet nam dit advies (nog) niet over. Demissionair minister Arie Slob is ook bij het debat en zal vanavond vragen beantwoorden.

Boosterprikken
Lees ook:
Boosterprikken gaan vlot in het buitenland: 'Nederland moet tempo opschroeven'

Een flink deel van de Tweede Kamer is het ermee eens om de amateursport na 17.00 uur mogelijk te maken. D66, CDA, SP, DENK, GroenLinks en JA21 willen van het demissionaire kabinet onder meer weten wat voor effect daarvan valt te verwachten.

Sport buiten

De SP pleit ervoor om in ieder geval sport buiten uit te zonderen van de vijfuurmaatregel. Ook GroenLinks zit op die lijn en wijst op de vele beperkingen die telkens zijn doorgevoerd voor amateursporters. "Nu mogen wedstrijden wel, maar trainingen niet", aldus GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld, die zich afvraagt hoe de effecten van dit soort maatregelen worden gemeten. Het CDA opperde of het mogelijk is om jongeren tot 21 jaar na 17.00 uur te laten sporten.

D66-Kamerlid Jan Paternotte vraagt zich eveneens af of de vroege sluiting voor sporters wel helpt. Hij wijst erop dat dit betekent dat overdag meer mensen in de kleedkamers zijn en er juist minder spreiding is.

Bekijk ook: Boosterprikken vanaf vandaag: hierom is dat nodig

01:49

De grootste kritiek vanuit de Kamer gaat over de traagheid van de boosterprik. Tot nu toe zijn in Nederland ruim 200.000 boosterprikken gezet. Daarmee lopen we flink achter op onze buurlanden. Ter vergelijking: in België zijn 1,5 miljoen boosterprikken gezet. 

"Het komt veel te laat op gang", vindt Kamerlid Attje Kuiken (PvdA). "Too little, too late", vindt haar collega Jan Paternotte (D66).  "Opnieuw zijn we hekkensluiter", zei Maarten Hijink (SP).