Kamervoorzitter doet aangifte

Politici steeds vaker bedreigd: 'Dit doet iets met je, als politicus en als mens'

30 november 2021 20:37 Aangepast: 30 november 2021 20:38
Vera Bergkamp.

Verschillende Kamerleden hebben een dreigmail gekregen, niet alleen gericht aan zichzelf, maar ook aan hun familieleden. Door het coronabeleid is het aantal bedreigingen aan het adres van landelijke politici het afgelopen jaar gegroeid. De bedreigingen komen hard aan, zeggen politici tegen RTL Nieuws. "Zoiets doet een mens iets, dat is gewoon zo", zegt demissionair minister Kajsa Ollongren.

Wat BBB-Kamerlid Caroline van der Plas allemaal aan anonieme mails binnenkrijgt? "Berichten als: we zullen je pakken, er komen tribunalen waar jullie ook in voorkomen. Kijk maar over je schouder." Van der Plas trekt zich er niet te veel van aan. "Ik ben er niet zo bang voor, maar ik doe wel aangifte", zegt ze tegen RTL Nieuws.

Toenemende polarisatie

Vorig jaar kwamen zeshonderd meldingen binnen van bedreigingen van landelijke politici. De bedreigingen gaan vaak via sociale media, Twitter en Instagram. Ze komen opvallend vaak van minderjarigen.

De reden, zegt het Openbaar Ministerie: het coronabeleid. "De verklaring van de hoge cijfers is de toenemende polarisatie", zegt een woordvoerder. "En dat is mede het gevolg van de coronapandemie en de maatregelen."

Ollongren is beoogd minister van Defensie. Ollongren is beoogd minister van Defensie.

Veel politici praten er liever niet over. Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wel. Ze heeft er ook mee te maken. zegt ze. En dat doet iets met haar. "Dat doet iets met een mens. Dat is gewoon zo."

Ollongren vervolgt: "Ik praat ook regelmatig met burgemeesters en wethouders die dit overkomt. Hun moedig ik aan om aangifte te doen." Zelf doet ze ook aangifte. "Bedreigen en intimideren mag nooit gewoon worden."

Kamervoorzitter doet aangifte

Op het bedreigen van een politicus staat maximaal twee jaar gevangenisstraf. Kamervoorzitter Vera Bergkamp liet vandaag weten aangifte te hebben gedaan vanwege een mail die onlangs werd gestuurd naar meerdere Kamerleden. De mail is niet alleen aan henzelf gericht, maar ook aan familieleden. Ook deze dreigmail had met corona te maken. 

Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB)

Bergkamp: "Een dreigmail is gewoon vreselijk, het is gewoon op de persoon. Echt gericht om mensen bang te maken. Het is gewoon te zot voor woorden." Ze roept Kamerleden op aangifte te doen als ze worden bedreigd. 

'Nooit een excuus'

Kamerlid Attje Kuiken is coronawoordvoerder van de PvdA. Ze vindt dat er hard opgetreden moet worden tegen deze bedreigingen. Volgens haar zijn niet alle berichten die zijzelf binnenkrijgt 'even charmant'. "Maar het gaat niet om mij. Iedereen maakt zich zorgen." Kuiken benadrukt: "Hoe oneens je het ook met elkaar bent, het is nooit een excuus om te dreigen".

Toename meldingen bedreigde politici

Het Team Bedreigde Politici houdt cijfers bij van bedreigingen van onder meer ministers en staatssecretarissen, maar ook van bijvoorbeeld de voorzitter van de Raad van State en de Nationale Ombudsman.

  • 2015: 200 meldingen
  • 2016: 239 meldingen
  • 2017: 331 meldingen
  • 2018: 620 meldingen (veel bedreigingen vanwege de cartoonrel rondom Geert Wilders)
  • 2019: 393 meldingen
  • 2020: 600 meldingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore