Nieuwe regels

Lobbyverbod aangescherpt: 'Er mag geen twijfel zijn over integriteit oud-ministers'

29 november 2021 19:43 Aangepast: 29 november 2021 20:06
Cora van Nieuwenhuizen (VVD) Beeld © ANP

Oud-ministers en staatssecretarissen worden onderworpen aan strengere regels om belangenverstrengeling tegen te gaan. Zo moeten zij in de eerste twee jaar na hun vertrek uit het kabinet aan een onafhankelijke commissie advies gaan vragen of een nieuwe functie toelaatbaar is. Demissionair minister Ollongren wil strenger zijn omdat de integriteit van voormalige kabinetsleden 'boven iedere twijfel verheven' moet zijn.

Over de integriteit van oud-kabinetsleden is de laatste tijd volgens Kajsa Ollongren 'veel te veel discussie' geweest. "Daarom zijn er nu strenge regels."  

Het huidige lobbyverbod wordt uitgebreid. Oud-kabinetsleden wordt in de toekomst niet alleen verboden te lobbyen bij hun eigen ministerie, maar ook bij andere ministeries waarmee ze 'actieve bemoeienis' hadden. Die regel gaat direct in. 

Advies over nieuwe baan

Ook moeten ex-kabinetsleden in de eerste twee jaar toestemming vragen voor een nieuwe baan. Een onafhankelijke commissie gaat daarover advies uitbrengen. Daarvoor moet de wet nog worden aangepast.

Er zijn drie mogelijke uitkomsten van deze toetsing: geen bezwaar, toelaatbaar onder nadere voorwaarden of ontoelaatbaar wegens (een te groot risico op) belangenverstrengeling.

Minister Ollongren Minister Ollongren

Veel discussie 

Over de integriteit van voormalig kabinetsleden is de laatste tijd veel discussie geweest. Het vertrek van minister Cora van Nieuwenhuizen als minister van Infrastructuur en Waterstaat naar de brancheorganisatie van energiebedrijven deed veel stof opwaaien. Of die overstap nog mogelijk zou zijn onder de regels zoals Ollongren die nu voorstelt, wil de minister van Binnenlandse Zaken niet zeggen. "Deze regels gaan over de toekomst, niet over het verleden."

Ook Stientje van Veldhoven stapte op als staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Zij ging naar een zogenoemde niet-gouvernementele organisatie die zich inzet voor duurzaamheid, en praktische oplossingen bedenkt hoe duurzame voedselproductie en energievoorziening het leven van mensen kunnen verbeteren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tóch lobbyverbod voor vertrekkende minister Van Nieuwenhuizen

Lobbypas

De Tweede Kamer vroeg naar strengere regels voor wat wel en niet mag. De anticorruptiewaakhond van de Raad van Europa had al gezegd dat strengere en duidelijke regels nodig zijn. Er zijn geen heldere regels voor de overstap van topambtenaren en politici naar de private sector. 

Vanaf 1 maart wordt de 'lobbypas' afgeschaft voor oud-Kamerleden. Dat was al eerder besloten door de Kamervoorzitter omdat ze die pas niet eerlijk vindt. Met die pas houden oud-Kamerleden ook na hun vertrek toegang tot de besloten afdelingen van het Kamergebouw. Via de pas zouden ze voordeel hebben ten opzichte van lobbyisten die niet eerder in de Kamer zaten.

Er wordt wat afgelobbyed 

Niet alleen oud-kabinetsleden, maar ook Kamerleden gaan na een politieke carrière regelmatig aan de slag als belangenbehartiger van het bedrijfsleven of een brancheorganisatie. Volgens onderzoek dat de Volkskrant deed samen met de Open State Foundation, stapte sinds 2012 44,4 procent van de oud-Kamerleden over naar het bedrijfsleven in een aan lobby verwante functie. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore