Officieel in Nederland

RIVM: 13 besmettingen met coronavariant omikron in Nederland

28 november 2021 13:18 Aangepast: 28 november 2021 14:25
Het Rode Kruis bracht met busjes passagiers die positief zijn getest uit Zuid-Afrika naar een hotel, waar zij verplicht in quarantaine moeten. Beeld © ANP

De coronavariant omikron is officieel vastgesteld in Nederland. Het gaat om 13 besmettingen, zo heeft het RIVM bekendgemaakt. De nieuwe variant is vastgesteld onder reizigers die vrijdag terugkeerden uit Zuid-Afrika.

Het onderzoek naar alle 61 positief geteste personen is nog niet afgerond. Mogelijk wordt de nieuwe variant in meer testmonsters aangetroffen, aldus het RIVM.

Zorgen

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei vanmiddag in een toelichting zich zorgen te maken over de nieuwe variant. "De WHO heeft het als 'variant of concern' bestempeld. We maken ons zorgen, maar hoeveel zorgen we ons moeten maken zal de komende weken moeten blijken."

Hij doelt daarbij op het feit dat nog niet duidelijk is hoe ziek mensen worden van deze variant. Ook is nog onduidelijk hoe effectief onze vaccins zijn tegen omikron.

Dit is wat De Jonge erover zei:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De nieuwe virusvariant omikron: hoeveel zorgen moeten we ons maken?

Verder zei De Jonge onder meer dat er een quarantaineplicht geldt voor mensen die uit zuidelijk Afrika ons land binnenkomen. Hij zei ook dat alle mensen die uit een hoogrisicoland terugkomen in Nederland gebeld worden door de GGD.

Uitbraak

In Zuid-Afrika zorgt de uitbraak van de nieuwe variant voor een enorme stijging van het aantal besmettingen.

In totaal waren 624 passagiers die vrijdag uit Zuid-Afrika terugkeerden door de GGD getest op corona. De 61 passagiers die positief testten, zitten in isolatie. De testmonsters werden voor verdere analyse naar het RIVM gestuurd.

Bekijk ook: Het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat?

Het coronavirus is continu aan het veranderen. Nieuwe versies wijken telkens iets af van het oorspronkelijke virus. Dat klinkt heel eng, maar moeten we ons ook echt zorgen maken?

De omikronvariant werd ontdekt in zuidelijk Afrika. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de variant het stempel zorgelijk gegeven, maar vooralsnog is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de ernst van de ziekte en de werkzaamheid van vaccins.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore