Coronapersconferentie

Rutte: 'Cijfers zijn hoog, hoger, hoogst. We redden het niet met kleine aanpassingen'

26 november 2021 19:15 Aangepast: 26 november 2021 23:16
Beeld © ANP

Met een paar kleine aanscherpingen redden we het niet, waarschuwt premier Mark Rutte. "De cijfers zijn hoog, hoger, hoogst en ons gedrag is maar beperkt veranderd. Daarom heb ik een lastige en ingrijpende boodschap." Vanaf zondag gaat de avondlockdown in voor zeker drie weken. Veel sectoren moeten om 17.00 uur dicht. De scholen blijven gespaard.

Rutte begon zijn toespraak met dat hij de laatste weken terugdacht aan de tv-toespraak in 2020, waarmee Nederland op slot ging. "Toen hadden we elke dag hogere besmettingscijfers, en een groei in patiënten in ziekenhuizen. Ook toen hoorden we noodkreten van zorgpersoneel." Het grote verschil is dat we nu gevaccineerd zijn, benadrukte Rutte.

Demissionair premier Mark Rutte erkent dat de coronaboodschap van het kabinet, met name over het belang van testen en thuisblijven bij klachten, onvoldoende overkomt. Dat reken ik mezelf aan. "We zijn niet doof voor kritiek. Maar er is geen manier om dit foutloos te doen", vervolgde de premier, zoals te zien is in deze video: 

Nieuw pakket

Het nieuwe maatregelenpakket is nodig omdat de zorg het werk amper nog aankan. We moeten ons schrap zetten voor een barre winter, waarschuwt het kabinet. Want het coronavirus grijpt snel om zich heen. En de maatregelen die twee weken geleden zijn ingegaan sorteren te weinig effect. 

Het kabinet heeft besloten dat alle horeca, niet-essentiële winkels, kappers, sportscholen, theaters en bioscopen om 17.00 uur dicht moeten. De avondlockdown gaat zondag in en gaat vooralsnog tot en met 18 december gelden. Met dit maatregelenpakket moet het aantal contactmomenten met 25 procent omlaag. Ook de amateursport, zowel binnen als buiten, moet om 17:00 uur stoppen. 

Zelftest bij bezoek

Ook adviseert het kabinet een zelftest als je bij iemand op bezoek gaat. Het kabinet doet ook een oproep: wees extra voorzichtig bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen onder de 12 jaar.  Een relatief groot deel van de besmettingen wordt veroorzaakt op scholen, ook omdat kinderen onder de twaalf jaar niet gevaccineerd zijn. Het kabinet wil de scholen, - de grootste besmettingshaarden- wel openhouden, maar er komen wel aanvullende regels. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe coronavariant Zuid-Afrika was te verwachten: heeft een vliegverbod zin?

Mondkapje

De 1,5 meter afstand en een mondkapje worden verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Zoals in de horeca, in bioscopen en theaters. Deze maatregelen komen boven op de adviezen en regels die op dit moment al voor iedereen gelden zoals het dringende advies om thuis niet meer dan 4 gasten per dag te ontvangen, de mondkapjesplicht, geen publiek bij sport, een maximale groepsgrootte van 1250 mensen in grote zalen.

Ook blijft het coronatoegangsbewijs gelden. De Tweede Kamer gaat volgende week praten over de invoering van 2g: dan krijgen alleen nog gevaccineerden en genezen mensen een bewijs. 

Geen garantie voor normale kerst

Rutte kan geen garanties geven voor een normale kerst. "Het kan langer duren" voordat de vrijdag aangekondigde aangescherpte maatregelen tegen het coronavirus kunnen worden ingetrokken. Vooralsnog geldt het pakket tot en met 18 december. "Dit is echt nodig voor drie weken", benadrukt Rutte. Op 14 december bekijkt het kabinet of de maatregelen het gewenste effect hebben gehad. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore