Alle oppositiepartijen in de Tweede Kamer verzetten zich tegen voormalig Defensieminister Frank de Grave (VVD) als voorzitter van een onderzoek naar de Afghanistan-evacuatie.
"Het onderzoek naar wat er allemaal misging bij de evacuatie-operatie uit Afghanistan, mag geen enkele schijn van partijdigheid hebben", zegt PvdA-kamerlid Kati Piri. "Een oud-minister van Defensie en prominent VVD'er, die specifiek het handelen van partijgenoten onder de loep moet nemen, heeft die schijn tegen."
Van links tot rechts
Een motie van de PvdA krijgt nu al steun van twaalf partijen van links tot rechts. PVV, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, DENK, JA21, SGP, VOLT, BBB en Bij1.
"Het voelt enigszins als de voormalige slager die het vlees keurt", zegt SGP-Kamerlid Chris Stoffer.

Beschadigd
Alleen de coalitiepartijen, VVD, D66, CDA en ChristenUnie staan nog achter de keuze voor De Grave. Dat is een zeer kleine meerderheid van 77 van de 150 Kamerzetels. Ook bij D66 en CDA klonken in eerste instantie kritische geluiden over De Grave, maar die coalitiepartijen gingen toch akkoord met de keuze. Het demissionaire kabinet had De Grave juist gekozen vanwege zijn ervaring en het ministerschap van twintig jaar geleden.
"In kabinetskringen wordt dit gezien als een ondoordachte actie van een gepolariseerde Tweede Kamer", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "In de wandelgangen klinkt dat de kans aanwezig is dat De Grave zich terugtrekt als voorzitter. Als de hele oppositie bij voorbaat twijfelt, dan raakt het onderzoek al beschadigd voordat het is begonnen."
Bekijk ook: Zo ziet een evacuatievlucht vanuit Kabul eruit
Evacuatie
Volgens critici was het kabinet niet goed genoeg voorbereid op de opmars van taliban in Afghanistan. Ook zouden ministeries langs elkaar heen hebben gewerkt bij de evacuatie-operatie. Daardoor zijn duizenden mensen in het door oorlog verscheurde land achtergebleven. De ministers Avn Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag en van Defensie, Bijleveld, traden beiden af vanwege de chaotische evacuatie.
Op aandringen van de Tweede Kamer beloofde het kabinet een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de gebeurtenissen. Vorige maand werd bekend dat oud-minister De Grave het onderzoek zou gaan leiden.
Reactie De Grave
De Grave zelf wil nog niet reageren op de weerstand tegen zijn benoeming. "Het lijkt mij zuiver de stemming dinsdag aanstaande over de motie af te wachten", zegt hij tegen RTL Nieuws.
