Vanavond persconferentie

Kabinet koerst op avondlockdown: vandaag definitief besluit

26 november 2021 05:55 Aangepast: 26 november 2021 10:20
Rutte en De Jonge bij een vorig persmoment. Beeld © ANP

Het demissionaire kabinet hakt vandaag definitief knopen door over het nieuwe maatregelenpakket dat zaterdag in zal moeten gaan. Een duivels dilemma ligt voor: kiest het kabinet voor een harde lockdown of voor strengere maatregelen? Vanavond om 19.00 uur horen we het definitief. "Nog een keer te weinig doen, zal het kabinet echt willen voorkomen."

Gisteren kwamen de betrokken ministers bij elkaar tijdens een indringend Cathuisoverleg. Tijdens het urenlange overleg werd nog geen definitief besluit genomen, melden ingewijden. Het kabinet mikt op het openhouden van de scholen, maar wil eerst meer onderbouwing hebben wat voor gevolgen dat heeft. Die cijfers moeten van het RIVM komen. 

Lockdown of niet?

Veel besmettingen in de huidige golf gaan via de scholen. Maar de consequenties voor kinderen zijn groot als de scholen weer dichtgaan. De deskundigen van het OMT  zijn verdeeld over het openhouden van de scholen, meldde RTL Nieuws al eerder vandaag.

Er liggen grofweg twee scenario's: scholen sluiten en een volledige lockdown. Of: de scholen openhouden in combinatie met strengere maatregelen. Daarbij valt te denken aan het om 17.00 uur sluiten van winkels, horeca en sportscholen en het verkleinen van de groepsgrootte. Een soort avondlockdown dus. De supermarkten gaan hoogstwaarschijnlijk om 20:00 uur dicht.

Strenge maatregelen

Hard ingrijpen is in ieder geval noodzakelijk om het virus nu wel snel een harde klap te geven. De ziekenhuizen schreeuwen om maatregelen. De zorg zucht. Er liggen nu ruim 2500 mensen met corona in de ziekenhuizen en de besmettingscijfers willen maar niet omlaag.

"De verwachte kentering is niet gekomen en daarom moeten we maatregelen nemen, stevige maatregelen", zei De Jonge gisteren, zichtbaar zorgelijk. 

Paniekerig

Achter de schermen valt te horen dat Rutte en De Jonge hard zouden willen ingrijpen. Ingewijden vertellen dat vooral Rutte wel in paniek lijkt door het steeds maar stijgende aantal coronagevallen. Ook vandaag worden er weer ruim 22.000 besmettingen gemeld. "Rutte wil per se niet nog een keer te weinig doen, niet nog een keer op een persconferentie moeten zeggen: we hebben het verkeerd gezien en te weinig gedaan."

Niet iedereen wil zo ver gaan als de premier. De onderwijsministers verzetten zich bijvoorbeeld met hand en tand tegen sluiting van de scholen. De minister van Economische Zaken wil het liefst de winkels en de horeca openhouden. En de minister van Volksgezondheid wil de zorg beschermen.

Vanavond is er om 19.00 uur een persconferentie. Die is live te volgen op RTL, RTLZ, en deze site. De maatregelen zullen op zaterdag ingaan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore