Ga naar de inhoud
Overleg morgen verder

Catshuisoverleg klaar: 'Rutte en De Jonge grootste voorstanders zware maatregelen'

Premier Rutte bij het Catshuis

Het demissionaire kabinet praat vandaag verder over de te nemen coronamaatregelen. Premier Mark Rutte zou samen met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in het kabinet de grootste voorstander zijn van zware maatregelen tegen corona. Dat meldden bronnen gisteren aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Gistermiddag hebben de meest betrokken bewindspersonen indringend overleg gehad op het Catshuis. Dat was rond 18.00 uur afgelopen, vandaag praat het demissionaire kabinet verder en hakt het definitief knopen door. 

Scholen openhouden

Het kabinet mikt op het openhouden van de scholen, maar wil eerst meer onderbouwing hebben wat voor gevolgen dat heeft. Die cijfers komen van het RIVM. De deskundigen van het OMT zijn verdeeld over het openhouden van de scholen, meldde RTL Nieuws al eerder. Er liggen grofweg twee scenario's: scholen sluiten en een volledige lockdown. Of: de scholen openhouden in combinatie met strengere maatregelen.

Zo valt te denken aan het om 17.00 uur sluiten van winkels, horeca en sportscholen en het verkleinen van de groepsgrootte. Een avondlockdown dus. De supermarkttijden gaan hoogstwaarschijnlijk naar 20:00 uur.  

Rutte is het strengst

Rutte en De Jonge zouden hard willen ingrijpen zeggen ingewijden. Zij vertellen dat vooral Rutte wel in paniek lijkt door het steeds maar stijgende aantal coronagevallen. Ook gisteren werden er weer ruim 22.000 besmettingen gemeld. 

"Rutte zit echt in de gordijnen en wil eigenlijk het liefst alles dichtgooien", zegt een betrokkene. Een ander bevestigt dat beeld. Op de vraag of Rutte een beetje pietje-paniek is wordt bevestigend geantwoord. "Maar hij is ook alles aan het doen: de formatie en corona. En hij wil per se niet nog een keer te weinig doen, niet nog een keer op een persconferentie moeten zeggen: we hebben het verkeerd gezien en te weinig gedaan. Zijn politieke stijl is sowieso: RAMBAM."

Bekijk ook: Er komen stevige maatregelen

01:30

Wie krijgen zijn zin?

Of Rutte zijn zin krijgt is de vraag. Het overleg over de te nemen maatregelen gaat vandaag verder. Niet iedereen wil zo ver gaan als de premier. De onderwijsministers verzetten zich bijvoorbeeld met hand en tand tegen sluiting van de scholen. De minister van Economische Zaken wil het liefst de winkels en de horeca openhouden. En de minister van Volksgezondheid wil de zorg beschermen.

"Er zullen stevige maatregelen komen", zei De Jonge na een overleg. Volgens sommige bronnen baalt de minister van Volksgezondheid als een stekker van het OMT-advies. "Omdat het tweeledig is, kan hij er niks mee", zegt een betrokkene. Dan moet het kabinet zelf een keuze maken, zonder zich op het OMT te kunnen beroepen.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet koerst op nieuwe maatregelen, morgen persconferentie

Vanavond is er om 19.00 uur een persconferentie. Die is live te volgen op RTL, RTLZ, en deze site. De maatregelen zullen morgen ingaan. 

Bron: RTL Nieuws